Om fem dagar börjar det. Ett tio och ett halvt veckors långt uppehåll från skolan.

Nu när sommarlovet närmar sig med stormsteg är det svårt att låta bli att tänka på det. Så jag tänker på det. Jag tänker på det och jag inser att jag vill skriva om det. Nu. Jag får drömma mig bort lite först innan plugget tar över igen. För det måste man väl få göra ibland…
 
Skolan tar ett tio och ett halvt veckors långt uppehåll snart. 73 dagar. En halv evighet för en student som är van vid att behöva plugga ganska mycket. En fantastisk halv evighet. Jag har bestämt mig för att jag ska njuta till fullo av den här tiden och ta mig tid för att göra saker som annars har blivit bortprioriterade av olika anledningar. Jag har så många tankar på vad jag vill göra. För tid kommer jag säkert att ha. Mer tid än förra sommaren eftersom det är en stor risk att jag inte jobbar något alls i sommar. Jag tackade ju nej till det där heltidsjobbet på åtta veckor som jag blev erbjuden på Huddinge sjukhus. Även om det var lockande så kändes det inte helt rätt av olika anledningar. It was as simple as that. Så jag har sagt att jag kan hoppa in ibland som timmis på äldreboendet där jag jobbade förra sommaren och det känner jag frid över. Trots att de just nu har många tomma rum där och därför för mycket personal just nu. Jag kunde inte ens gå intro på andra våningen nu i maj på grund av detta, och det är mycket möjligt att de inte hör av sig alls på hela sommaren. Men ändå känns det bra. Det känns som att det är det här som är rätt för mig den här sommaren. Jag hade tänkt vara helt ledig under hela nästa sommar innan jag börjar jobba, så nu kanske jag tänker om när det gäller det om det blir ledigt hela den här sommaren istället. Men det får jag bestämma då. Det beror lite på vad som händer under nästa sommar, helt enkelt.
 
En bild från 2011.
 
En av de saker som jag skulle vilja göra i sommar är att börja fota mer igen. Kameran har verkligen kommit i skymundan under en period nu. Jag vill få tillbaka min inspiration igen. Jag vill också skriva klart min bok under sommaren och förhoppningsvis lyckas jag ge ut den senare under året om allt går som jag vill. Jag vill åka på roadtrips, skratta till jag får ont i magen och framför allt vila ut från allt pluggande. Jag är så innerligt trött på det just nu. Det om något får mig lite mer motiverad till att bita ihop och försöka klara den här tentan på måndag så att jag slipper en omtenta sen. Jag har inte behövt göra någon omtenta än så länge, så varför börja nu när jag istället kan kämpa på lite till!? Om fem dagar börjar sommarlovet.
 

Pre-sommarlovs-syndromet.

Att fokusera på pluggande verkar bli allt svårare ju närmare sommarlovet jag kommer. I need a break from this. Pluggpauser har sällan varit mer uppskattade än nu. Pre-sommarlovs-syndromet, kan vi väl kalla det. Inte så väldigt passande så här veckan innan tentan, men jag intalar mig själv att det kommer att gå bra ändå och jag försöker att tvinga mig själv att plugga hälsoarbete. Lite pluggande, något roligare för att inte få nån typ av sammanbrott, lite pluggande, något roligare igen och så vidare. Så kommer min helg att se ut. Snart är jag klar med termin fyra på sjuksköterskeprogrammet. Jag är tacksam över att jag bara har ett år kvar i skolan sen. Då behöver jag "bara" jobba. Det borde väl bli a piece of cake jämfört med det här…
 
Tiden går fort. Hoppas jag. Vi säger att den gör det. Bara för den här gången.
 
Igår kom jag hem från en vilodag och sleep-over hos Sussie. Det blev ett välkommet avbrott i pluggandet. Det var nice att glo på Stargate: SG1 och slippa tänka på plugg för en stund. Det var nice att sitta i solen och borsta hennes katt Cindy. Det var nice att bli bjuden på god mat och rabarberpaj. Det var nice att hänga med någon som verkligen förstår min kärlek till science fiction. Och framför allt så var det nice att känna när hon hade skjutsat hem mig och jag gick uppför trappan till första våningen att: this summer is going to be glorious. Men sommaren och somriga känslor som är så fantastiska får jag skriva om en annan gång. För nu ska jag försöka fokusera på hälsoarbete en liten stund till.
 

Star Trek: Voyager at its best.

Ett av mina favoritavsnitt av Star Trek: Voyager är Deadlock från säsong två, och jag har hittat en video på youtube som visar mina favoritscener från det avsnittet tillsammans med lite dramatisk musik. Så jag slänger upp videon här. Är det någon som vill se serien men inte vill ha någon som helst spoiler så avråder jag dock från att se den här videon eftersom den avslöjar hur avsnittet slutar.
 
 

Top 10 för vecka 22.

Så var det dags för topplistan igen då. Den här veckan fortsätter det att vara blandat på listan, och mycket mer än så har jag egentligen inte att säga så ni får helt enkelt börja lyssna istället.
 
Fetstil betyder att låten är ny på listan för den här veckan och ett plus eller minus efter låten visar hur många placeringar låten eventuellt har gått upp eller ner på listan.
 

 
 
1. LeAnn Rimes - The Right Kind Of Wrong (+ 3)
 
2. Jill Johnson - Jolene (+ 3)
 
3. LeAnn Rimes - But I Do Love You
 
4. Tim Russ - Kushangaza (- 1)
 
5. Avril Lavigne - Hush Hush
 
6. Alanis Morissette - Head Over Feet
 
7. Avicii - Wake Me Up - Radio Edit
 
8. Helena Paparizou - Survivor
 
9. Alanis Morissette - Limbo No More
 
10. Alanis Morissette - You Learn
 

Bilder på mig som tonåring.

För två veckor sen plockade jag fram en gammal skiva med bilder på. Gamla bilder. Så jag tänkte att det skulle vara kul att visa några gamla bilder på mig från när jag var tonåring. Det känns nästan som om det var hundra år sen nu. Några av bilderna är från före 2006, ärligt talat så vet jag inte ens från vilket år, och sen är det nån från 2006 och en från 2007. Och ja, det är lunar ni ser i bakgrunden på den andra bilden. Som sagt; hundra år sen nu.
 
 

The only person you should strive to be better than, is the person you were yesterday.

Nu har jag valt ut ett nytt Veckans Citat, och det kommer kanske inte som någon överraskning för varken er eller mig att det är ett citat från Dale Partridge. Älskar citaten som han lägger upp på facebook.
 
Veckans Citat: The only person you should strive to be better than, is the person you were yesterday.
 
Jag tycker inte att vi ska gå omkring och jämföra oss själva med andra och tänka att vi är bättre eller sämre än någon annan. Visst kan vi ha andra människor som en inspirationskälla, men jag tycker aldrig att man ska sträva efter att vara som någon annan. Sträva istället efter att bli en bättre person än den du var igår.
 
 

En fantastiskt somrig helg och val till Europaparlamentet.

Jag har haft en fantastisk helg. Jag har gjort så mycket roligt. I fredags spenderade jag en del av eftermiddagen med att kolla runt lite i affärer. Jag känner att shoppinginspirationen är på väg att komma, men jag hade nog inte riktigt tålamod för att prova kläder just då så efter 20 minuter bestämde jag mig för att köpa en cola och sätta mig ute i solen istället. Den pluggfria helgen blev dock inte helt pluggfri ändå eftersom jag satt och läste lite hälsopsykologi, men det var mysigt att sitta i solen och plugga och jag valde det själv så jag klagar inte. Den riktiga pluggfriheten får komma med sommarlovet istället, bortsett från vilodagarna då förstås. När Diana hade slutat jobba hoppade jag på samma tåg som henne och så åkte vi hem till henne i Södertälje. Under helgen har vi sett filmer, ätit för mycket chips och igår badade vi på Sydpoolen. Det var riktigt kul, speciellt eftersom jag inte hade varit på ett inomhusbad på många, många år. Det har varit en härligt somrig helg. Dianas kommentar när vi satt ute och åt mjukglass med chokladströssel under en paus från badandet beskriver det ganska bra: Det här är inte maj - det här är juli!
 
Två Instagram-bilder från helgen.
 
Idag är det val till Europaparlamentet, och eftersom jag inte vill slänga min röst i soporna utan istället är glad över att leva i en demokrati där jag får vara med och påverka så tycker jag att valet är en ganska big deal även om jag inte är så politiskt intresserad i normala fall. Att sätta sig in i det lite vid valtider tar faktiskt inte alltför mycket energi. Jag röstade på förmiddagen innan jag satt ute i solen och pluggade lite mer. Att plugga lite då och då kanske hjälper mot känslan som hela tiden finns i bakgrunden; jag pallar inte riktigt med skolan nu och längtar efter 10 pluggfria veckor så att jag kan komma tillbaka med ny pluggenergi sen. 11 dagar till och sen är det sommarlov på riktigt.
 
Och innan jag avslutar det här blogginlägget måste jag bara få häva ur mig en gång till hur mycket jag älskar Star Trek: Voyager. Jag ser verkligen fram emot att få se resten av avsnitten. Jag är i början av säsong tre nu och är glad att det är över 100 avsnitt kvar. Sen ska jag läsa alla böckerna. Det finns över 40 böcker och det ska skrivas fler, och jag vill läsa allihopa. Tror inte att de finns i Sverige, och jag vill läsa dem på engelska i alla fall. Jag får väl beställa på Ebay eller Amazon eller nåt sånt.
 

I helgen tänker jag fly bort från kurslitteraturen och hela vägen till Södertälje…

Idag träffades min grupp i skolan och nu är vi klara med grupparbetet som ska vara inne på onsdag nästa vecka. Vi känner oss väldigt effektiva just nu. För att fira detta har jag nu börjat plugga till den kommande tentan. Fast först åt jag mat och såg ett avsnitt av Star Trek: Voyager. Nån måtta får det väl ändå vara med pluggandet. Jag tänkte införa den principen speciellt nu till helgen då jag planerar att inte plugga alls. Nada. Zip. Noll. Inget plugg. Det kan ju diskuteras om det är smart eller inte, men jag är ganska trött på pluggande just nu och nästa helg blir det tillräckligt mycket av den varan för två helger eftersom tentan ligger på måndagen. Så den här helgen flyr jag bort från kurslitteraturen och hela vägen till Södertälje och Diana. Det känns som en bra plan. Så fokuset i helgen kommer att ligga på filmer, ett besök på inomhusbadet Sydpolen och på att njuta av livet. Sommaren är här och ledigheten börjar om bara två veckor. Så varför inte njuta lite av det…
 
En random sommarbild.
 

Top 10 för vecka 21 2014.

Den här veckan har det blivit lite mer blandat på listan igen efter Third Day-hysterin. Vi kan väl säga att jag har fått med det bästa av lite allt möjligt. Men om jag ska peka ut något som kanske ändå är lite utöver det vanliga så kan jag säga att det inte är så väldigt ofta som jag lyssnar på låtar på svenska, men nu har jag börjat lyssna lite mer på svenska lovsånger som jag lyssnade mycket på längre tillbaka. Lite nostalgi typ. En annan rolig grej är att Tim Russ spelade Tuvak i Star Trek: Voyager. Lite kuriosa typ.
 
Fetstil betyder att låten är ny på listan för den här veckan och ett plus eller minus efter låten visar hur många placeringar låten eventuellt har gått upp eller ner på listan.
 

 
På listan den här veckan är låten som ligger etta från en samlingsskiva med lovsång, och det står ingen speciell artist så därför tog jag bara en video.
 
1. 15 moderna klassiker - Hungrig
 
2. Third Day - Lift Up Your Face (+/- 0)
 
3. Tim Russ - Kushangaza
 
4. LeAnn Rimes - The Right Kind Of Wrong
 
5. Jill Johnson - Jolene
 
6. Third Day - Slow Down (- 3)
 
7. 15 moderna klassiker - Kom och regera
 
8. Third Day - Take It All (- 7)
 
9. Hillsong Chapel - Desert Song - Live
 
10. 15 moderna klassiker - Jag kommer för att tillbe
 

Star Trek: Voyager.

Som tonåring började jag kolla på Star Trek: The Next Generation som gick på tv på vardagar. Det var det första jag någonsin såg av Star Trek och det dröjde inte så länge innan jag var fast. Som den tv-serienörd som jag är bestämde jag mig för att se serien från början till slut för ungefär ett år sen eftersom jag kom ihåg att jag verkligen hade gillat den. Sagt och gjort. Sen fortsatte jag med att se Star Trek: Deep Space Nine som även den var en bra serie även om jag inte fastnade för den fullt så mycket som jag hade gjort för The Next Generation. Vid det här laget var jag helt fast i Star Trek-världen och bestämde mig för att fortsatta se Star Trek: Voyager
 
Nu är jag i slutet av säsong två av Voyager och jag älskar den här serien. Jag tror till och med att jag älskar den mer än The Next Generation. Kort sagt handlar det om ett rymdskepp som under ett uppdrag slungas 70,000 ljusår hemifrån av en väldigt kraftfull varelse. De räknar snabbt ut att det kommer att ta de 75 år att ta sig hem igen utan hjälp, och i serien får vi följa deras resa hem genom rymden. Det är en fantastisk resa. Kate Mulgrew spelar captain Kathryn Janeway och hon gör det så bra så att Janeway direkt blev min favoritkaraktär i serien som också har ett av de mest vackra intron som jag någonsin har sett. ♥
 
 
Till den här serien finns det förresten även en hel del böcker. Jag funderar starkt på att läsa dem sen någon gång, för jag misstänker att jag inte kommer att vilja släppa Voyager-världen när serien är slut.
 

lite sådär trött och opepp.

Förutom att jag har varit, och till viss del fortfarande är, väldigt trött så har jag haft en bra helg. Jag har fortsatt att ha lite svårare än vanligt att somna och vara mer lättväckt än vanligt. Ingen stor hit just nu eftersom min kära roomie hostar en del. Två nätter i rad har jag vaknat jättetidigt på morgonen, idag vid halv fem till exempel, och inte kunnat somna om på över en timme. Det skulle vara lätt att skylla på Helenas hosta, men sanningen är den att hon har haft hosta förut under de snart två år som jag har bott här och då har det inte påverkat mig så här. Oftast om jag vaknar av något och inte har sovit klart somnar jag om på två röda. Jag tror att det här började när jag började känna mig stressad tidigare i veckan, så om jag bara fortsätter lugna ner mig så går det förhoppningsvis över. Så av förklarliga skäl har detta blivit en väldigt lugn helg. Jag har mest legat i soffan. För att inte tala om igårkväll när jag före tio bestämde mig för att jag var så trött så att det inte ens var någon idé att vara uppe längre…
 
I helgen har det varit jag och datorn hemma i soffan. Med sällskap av Helena lite från och till.
 
Imorgon börjar en ny skolvecka. Jag behöver inte vara i skolan förrän vid ett då jag ska träffa min grupp, så det känns sådär lagom slappt. Satsar på att plugga lite hemma innan jag åker till skolan, men bara att inte behöva vara där så tidigt känns bra. Speciellt när jag är så opepp på allt. Jag har kommit fram till att jag inte gillar den här nya kursen om förebyggande hälsoarbete. Eller det är väl inte kursen i sig som det är fel på. Det är grupparbetet som känns lite bajs. Jag är med i en bra grupp och jag tror att vi kommer att göra ett bra arbete tillsammans, men jag var inte där när de valde ämne och det blev ett ämne som jag inte alls känner mig inspirerad över. Men det blir väl bra det med. Jag ska försöka göra mitt bästa och det är ändå över snart i alla fall. Snart börjar sommarledigheten. Andas, Erica. Andas.
 
För att nämna något mer positivt så vill jag berätta att jag har en fantastisk vän som heter Susanne. Hon tog sig tid att ringa till mig och prata en stund under sin lunchrast tidigare i veckan när stressen kändes som värst och jag verkligen mådde dåligt. Jag känner mig lyckligt lottad som har fått lära känna henne och hennes familj. Igår ringde hon och ville bjuda mig på lunch på Subway. Tyvärr kände jag noll ork och ville inte ens gå utanför dörren, men jag får se det på den ljusa sidan - nu har jag något att se fram emot. Love you, Sussie!
 

Jag ska bara ha helg först…

Fredagkväll. Datorn i knät och benen uppe i soffan. Jag är trött, och det efter bara en dag i skolan som inte ens var en heldag. Under veckan har jag inte mått så bra vilket är en rimlig förklaring. Lite förkylningssymtom blandat med stressymtom och så lite sömnsvårigheter på det. Det här har nog inte varit min vecka. Men nu är den över och helgen är här. Efter dagens bravader kan vi väl säga att den är välförtjänt också. Jag har ju trots allt lånat två böcker på biblioteket, träffat min grupp i skolan och haft ett seminarium. För att inte tala om att jag handlade på vägen hem. Jag har sakta men säkert börjat ta mig an världen igen efter några dagars liggande i soffan där jag en av dagarna insåg att jag kände att en kort promenad fram och tillbaka till närmaste återvinningsstation snett över gatan var jobbigt. Men nu är jag förhoppningsvis back in business. Kanske. Jag ska bara ha helg först…
 
Jordgubbar och grädde är väl inte fel så här en fredag för att fira allt som är bra med livet.
 
Ni som följer bloggen vet att jag längtar efter sommaren. Om 20 dagar tar jag sommarlov. Det känns allt mer lockande för varje dag som går. Till sommaren hör jordgubbar och grädde, så när jag såg jordgubbarna i affären blev jag så sugen på att köpa dem. Sagt och gjort. De får bli en god överraskning till Helena också som är helt ovetandes om vad jag har gömt i en plastpåse inne i vårt kära kylskåp. Och annonsen i veckans reklamblad för vår lokala ICA-affär om 20 GB-glassar för 79 kronor var också lockande. Sandwich, 88:an, Nogger, Päronsplitt och Piggelin. Sommar, come my way.
 

Top 10 för vecka 20 2014.

Den här veckan har det hänt lite saker på listan. Jag har lyssnat mycket på Third Day och på förstaplatsen ligger deras låt Take It All.
 
Fetstil betyder att låten är ny på listan för den här veckan och ett plus eller minus efter låten visar hur många placeringar låten eventuellt har gått upp eller ner på listan.
 

 
 
1. Third Day - Take It All
 
2. Third Day - Lift Up Your Face
 
3. Third Day - Slow Down
 
4. Alanis Morissette - Limbo No More (+ 6)
 
5. Third Day - Show Me Your Glory
 
6. TobyMac - Speak Life
 
7. Third Day - Morning Has Broken
 
8. Avril Lavigne - Hush Hush (- 2)
 
9. Third Day - Call My Name
 
10. Third Day - Revelation
 

Skolan, och så en del insikter från gamla blogginlägg.

I fredags förberedde jag och Hanna oss för ämnesseminariet om den kommande C-uppsatsen som ska skrivas i höst. Efter lunchen hade vi en kursstart i nästa kurs som vi har börjat med nu, en kurs om hälsofrämjande arbete, och sen var vi på ämnesseminariet. Det blev en lång dag, minst sagt. Det som gjorde att den kändes om möjligt ännu längre var att vi fick en del kritik under seminariet och insåg att vi nog behövde tänka om lite, så jag pluggade på kvällen också - efter den redan långa dagen. På lördag tog jag en välförtjänt vilodag för att på söndagkväll plugga lite mer. Igår var deadline för den skriftliga uppgiften som vi jobbat med, och det kändes väldigt skönt att kunna lämna in den. Jag inser speciellt nu i efterhand att jag verkligen hade stressat upp mig över den där uppgiften. På ett dåligt sätt. Insåg till och med att jag inte känt sån stress över skolan sen anatomitentan i termin ett. Visserligen var det värre då och pågick under en längre tid, men stress är inte bra. Hur som helst så är uppgiften som sagt inlämnad nu och om vi lyckas hitta tillräckligt många bra artiklar för litteraturstudien som vi ska göra så blir ämnet hur stressen på akutmottagningarna påverkar patienterna. I värsta fall har vi även en backup-plan som kanske kan funka. Så det blir nog bra det här. Jag är för övrigt väldigt tacksam för att det kommer en sommar innan det kommer en C-uppsats…
 
Under helgen började jag känna mig lite krasslig. Hej, förkylningssymtom, med andra ord. Så det har blivit mycket vila de senaste dagarna. Jag har skippat lite ändå-inte-obligatoriska-saker i skolan. Ibland måste det väl bara få bli så, antar jag, och det är okej. Ibland måste man få ge sig själv tid, få ge kroppen tid, att få börja må bättre igen. ♥
 
Letade reda på en gammal bild från 2008 och fastnade samtidigt i en hel massa nostalgi med ännu äldre bilder. Jag får ta och visa er nån gång.
 
Jag vet inte om jag har nämnt det tidigare, men ibland brukar jag läsa gamla blogginlägg som jag har skrivit. Riktigt gamla. Jag började från början i bloggen nån gång förut och nu är jag på september 2008. Ibland är det kul att gå tillbaka och minnas. På många sätt är ju bloggen lite som en dagbok för mig; om än en offentlig sådan med en del andra inslag också. De senaste gångerna när jag har gått tillbaka och läst har jag insett något mer och mer. Jag har insett att jag har tappat så väldigt mycket under de senaste åren. I september 2008 var mitt liv allt annat än en dans på rosor. Jag hade hoppat av gymnasiet igen, precis flyttat ut till byn för att jag inte orkade bo kvar hemma och jag visste inte helt hur det skulle bli med skolan och slutbetyg. Jag grubblade en hel del över speciellt skolan och det var mycket tankar hit och dit. Men jag var en sån kämpe genom allt (även om jag säkert inte hade sett det på det viset då) och jag hade en så stark tro på att allt skulle bli bra även om jag vissa stunder knappt kunde förstå hur det skulle vara möjligt. Idag har jag inte bara det där slutbetyget, utan jag har också klarat av snart två års högskolestudier och nästa sommar är jag färdig sjuksköterska. Jag har även följt min dröm och flyttat till Stockholm. Jag ville mer än något annat få vara en del av Mission SOS, gå deras bibelskola och leva missionärs-livet. Idag har jag gått både bibelskolan och ledarskolan och varit på två festivaler i Tanzania. Jag har dansat och spelat drama på gatorna i Afrika. Jag har bett för en döv tjej som fick sin hörsel tillbaka. Det blev så bra för mig. Igår hittade jag en gammal vän som jag lustigt nog nyss läst om i de där gamla inläggen, och när jag skrev till honom lite kort om vad som hänt de senaste åren så blev det bara ännu tydligare. Det blev så bra för mig. Jag fick det jag ville och mer. Men någonstans på vägen tror jag att jag har tappat fotfästet litegrann. Jag behöver bli den där kämpen igen. Den där tjejen med en tro som kanske hade kunnat flytta berg om det hade behövts. Den där tjejen som drömde och gick efter missionärslivet med allt hon hade. Jag vet att jag kan vara stark, jag vet att jag har tro och jag har inte tappat missionärsdrömmarna. Men något har hänt. Jag känner det, även om jag inte är säker på att jag kan sätta ord på det just nu. Jag behöver hitta tillbaka igen…
 

Pain is real. But so is hope.

Nu har det blivit dags för ännu ett citat från Dale Partridge som är en kille som jag får mycket inspiration från i och med att han varje dag lägger upp tänkvärda ord, citat och liknande på sin facebooksida. Det här är ett av dem.
 
Veckans Citat: Pain is real. But so is hope.
 
Ibland när man går igenom något jobbigt och hör någon säga att allt kommer att bli bra, att det finns ett ljus i slutet av den mörka tunneln och andra liknande saker är det lätt att tänka att människor inte förstår den smärta man känner. Ibland kanske det är så också, men det är inte poängen här idag. Poängen är istället: bara för att smärtan är verklig så betyder inte det att inte hoppet också är det. Hoppet är minst lika verkligt som smärtan, om inte mer. Hoppet är något starkt. Något som håller genom allt, så länge vi inte släpper taget.
 
 

Det regnar här i Stockholm idag…

Nu har jag haft ytterligare några lugna dagar. Jag har lagt mig när jag har känt för det, lyssnat på några skivor med Third Day, smaskat choklad, skrivit på min bok, börjat tänka på och förbereda för uppgiften som vi har i skolan nu, sett de första avsnitten av Star Trek: Voyager och liksom börjat inse lite på nytt att Filipperbrevet verkligen är en av mina favoritböcker i Bibeln. It always comes back to it sooner or later. Och så när jag kollade i almanackan idag så insåg jag att om exakt fyra veckor är jag antagligen uppe på rosa moln firandes att sommarlovet har börjat. Det är helt galet vad jag har börjat se fram emot det mer och mer nu.
 
En bild som jag tog när jag var ganska nyinflyttad till Stockholm och som känns lite passande idag.
 
Idag regnar det. Himlen är grå och jag bestämde mig nog redan när jag gick upp ur sängen imorse för att inte sätta foten utanför lägenheten idag. Sagt och gjort. Imorgon däremot ska jag ut och möta världen igen. Jag och Hanna ska ses i skolan klockan nio för att förbereda inför seminariet. Tro det eller ej så känner jag mig ganska taggad för det. Att förbereda inför den kommande C-uppsatsen känns lite kul sådär. Trots att jag längtar efter sommaren, och trots att jag med all sannolikhet någon gång under hösten kommer att få äta upp mina ord.
 
När det gäller min bok så har jag haft produktiva dagar och fick lite mer än vanligt skrivet i början av veckan. Att bli klar med den under sommaren känns som ett rimligt mål. När jag satt och tänkte på det förut insåg jag hur vemodigt det kommer att kännas sen när jag inte har boken att skriva på längre. Trots att det har tagit mig snart tre år och är ett riktigt hästjobb så kände jag att jag nog ändå skulle sakna det lite. Och det var då det slog mig; jag gillar nog det här så pass mycket så att jag kommer att skriva fler böcker i framtiden. Kanske inte direkt. Men så småningom. Vi får väl se vad som händer. Först och främst ska jag såklart skriva klart den bok som jag redan håller på med.
 

Gravity.

Idag har jag sett Gravity som är en amerikansk science fiction/drama/thriller från 2013 med bl.a. Sandra Bullock och George Clooney i rollerna.
 
Filmen utspelar sig i rymden där Dr. Ryan Stone och Matt Kowalski är på ett uppdrag tillsammans med ett litet team. Allt går dock inte som det var tänkt när en olycka inträffar som leder till att deras rymdfärja förstörs och deras team dör. Kvar är de. Ensamna. De har ingen rymdfärja, de har förlorat kontakten med jorden och får kämpa för sin överlevnad och för att komma på något sätt att kanske ta sig hem på igen…
 
Den här filmen är väldigt annorlunda från andra filmer. Förutom skådespelare som bidrar med röster är det bara Sandra Bullock och George Clooney som är med i den. Jag erkänner att det fanns stunder under filmen där jag var lite oroad över att den kanske skulle bli tråkig, men så blev det inte. Själva situationen var väldigt fängslande, och jag tycker absolut att sättet som karaktärerna agerade på kändes trovärdigt. Skådespelarna gjorde ett riktigt bra jobb, och det resulterade i att filmen blev väldigt bra också.
 
Betyg: 8/10
 
 

Top 10 för vecka 19 2014.

Desert Song ligger kvar på förstaplatsen och listan fortsätter att vara fylld av ganska varierande musik. Den här veckan är det lite mindre kristna låtar än förra veckan och vilken av mina spellistor som jag har lyssnat mest på den senaste veckan är ganska tydligt.
 
Fetstil betyder att låten är ny på listan för den här veckan och ett plus eller minus efter låten visar hur många placeringar låten eventuellt har gått upp eller ner på listan.
 

 
 
1. Hillsong Chapel - Desert Song - Live (+/- 0)
 
2. Third Day - I See Love (+/- 0)
 
3. Céline Dion - My Heart Will Go On (Love Theme From "Titanic")
 
4. Christina Perri - A Thousand Years (+/- 0)
 
5. Alanis Morissette - Thank U
 
6. Avril Lavigne - Hush Hush
 
7. Avril Lavigne - I'm With You (+/- 0)
 
8. Kutless - This Is Love (+ 1)
 
9. OneRepublic - Counting Stars
 
10. Alanis Morissette - Limbo No More (+/- 0)
 

Förberedande kurs inför C-uppsatsen, och snart sommar. Snart, snart sommar.

I lördags kändes det som fredag och dagarna gick in lite i varandra där ett tag. Ett typiskt tecken på ledighet. Det var en underbar känsla att bara få vara i fem dagar utan några måsten. Det njöt jag av. Gjorde inte så mycket i lördags och söndags, utan latade mig bara. Känner mig mer än utvilad nu. Minst sagt. Även om jag inte direkt var överlycklig och rusade upp ur sängen när klockan ringde imorse. Det kändes lite segt. Men jag ska inte klaga, för hur rolig praktiken än var så blir det åtminstone lite lugnare med "bara" skola i fem veckor. Man kan styra mer över sin tid själv eftersom alla föreläsningar inte är obligatoriska, det blir en del halvdagar och let's face it - bara att inte behöva vara på plats klockan sju ombytt och klar känns som en sovmorgon numera.
 
Den kursen vi har nu heter Vetenskaplig Metodik II och är en veckas förberedande kurs inför C-uppsatsen nästa termin. Det är några föreläsningar, ett ämnesseminarium och en inlämningsuppgift. Poängen är att man när kursen är slut ska ha formulerat en problemställning och tänkt ut metod och lite så inför uppsatsen för att underlätta till hösten. Jag och Hanna har bestämt att vi ska skriva om något med omvårdnad inom akutsjukvård. Typ vad som kan vara viktigt att tänka på när det kommer in patienter efter ett trauma som exempelvis en bilolycka. Nåt sånt. Vi har inte formulerat vår problemställning än, så vi får se vad det blir mer exakt sen. Vi har inte heller bestämt om vi vill göra en litteraturstudie där vi studerar vetenskapliga artiklar inom ämnet eller en empirisk studie där vi söker nya fakta helt själva. Det verkar som att det är lite mer komplicerat att göra en empirisk studie, men samtidigt skulle det säkert vara ganska roligt att till exempel intervjua några sjuksköterskor som har jobbat eller jobbar på en akutmottagning och som har erfarenhet av omvårdnad av den här typen av patienter. En kvalitativ studie, helt enkelt. Vi har vårt ämnesseminarie på fredag under eftermiddagen, så vi ska ses på morgonen då och prata ihop oss lite mer och fram till dess jobba själva hemifrån och leta lite information och komma på idéer. Så jag har tänkt att jag skippar föreläsningen imorgon, på onsdag har vi ingen och torsdagens blev inställd eftersom vi hann gå igenom så mycket idag. Så i princip har jag tre lediga dagar. Lite halvt lediga dagar. Jag har saker jag måste göra, plugga till exempel. Men ändå. You get my point. Och den skriftliga uppgiften behöver inte vara inne förrän på måndag. Så det känns ganska lugnt just nu.
 
Snart så.
 
Jag kan dock, något skamset, erkänna att jag känner lite samma sak nu som jag gjorde för ungefär ett år sen. Hjärnan börjar ta sommarlov och motivationen finns där men den är liksom inte riktigt vad den annars brukar vara. Men det är fem veckor kvar nu. Sen sommar. Sen ett år kvar. Sen examen. Det här kommer att gå alldeles utmärkt bra. Jag fick förresten godkänt på tentan i akutsjukvård som jag gjorde förra veckan! Två poäng från VG var jag, så det gick bättre än vad jag hade trott till och med. Så visst klarar jag av att hålla pluggenergin uppe i några veckor till… No problemos!
 

Fallet Jesus.

Igår när jag dröjde mig kvar i sängen på morgonen läste jag ut en bok som jag hade lånat av Helena; Fallet Jesus. Den är skriven av Lee Strobel som länge har arbetat som journalist, och som när hans fru blir en kristen bestämmer sig för att gå till botten med hela Jesus-historien. Han ställer frågor som om det går att lita på ögonvittnenas berättelser om Jesus, om man kan vara säker på att inte det vi läser om Jesus i Bibeln har förändrats med tiden, om det finns information om Jesus utanför Bibeln, om Jesus var galen som påstod sig vara Guds son och andra liknande frågor. Boken baseras på en undersökning som han gör under nästan två års tid där han intervjuar ledande forskare och ställer kristendomen på prov. Som ateist går han systematiskt igenom bevisen som i en rättegång och kommer fram till något som för alltid kommer att förvandla hans liv…
 
Jag tycker att den här boken var riktigt bra. Det är en bok som, om du redan tror på Jesus, kommer att stärka din tro och som kommer att ge dig inte bara mer kunskap utan också bra svar till människor som inte tror och som har frågor. Och om du inte tror på Jesus så är det här en bok som kommer att kunna svara på många av de frågor som du kanske ställer när det gäller Jesus. Läs den!
 
 

Tenta, sista praktikpasset och fem dagars ledighet.

Tentan i akutsjukvård som vi hade i tisdags var svårare än vad jag hade tänkt mig att den skulle vara. Förutom att frågorna och svarsalternativen var svårare än vad jag hade tänkt mig så var det även så att vissa delar av det som vi läst om inte kom med alls, medan andra delar kom med väldigt mycket. Fast jag kände ändå att det hade gått bra. Efter tentan bjöd Hanna mig på glass i väntan på kursavslutningen där vi även skulle gå igenom de rätta svaren till tentan. Problemet under genomgången blev dock att när läraren skulle kopiera våra tentasvar så att vi skulle kunna rätta dem och se hur det hade gått för oss så hade kopieringsapparaten förstått att den skulle kopiera dubbelsidigt, så alla sidor kom inte med. Men jag kom ihåg vad jag svarat på nästan allt, och lyckades ändå räkna ut att jag blev godkänd. Om jag inte räknat helt galet, men vi kan väl säga att jag är 99 % säker på att jag blev godkänd så har vi garderat oss.
 
Direkt efter genomgången åt jag en baguette till lunch på vägen till sjukhuset. Jag måste erkänna att det kändes något vemodigt att gå det sista praktikpasset inte bara på hjärtintensiven utan också på terminen. Nästa praktik är inte förrän efter C-uppsatsen i höst, så det blir väl typ i oktober-november eller nåt. Tråkigt nog så hände det inte så värst mycket under de sista dagarna på praktiken heller, faktum är att det till och med blev lite geriatrik-känsla över det hela där på slutet. Åtminstone bortsett från att vi fick upp en väldigt ung patient till avdelningen, men henne hann jag bara träffa lite kort innan det var dags för mig att gå. Så jag fick aldrig veta hur det gick sen. När det kommer till geriatrik känner jag att visst kan jag jobba lite med det ibland, men det är också det område inom sjukvården som jag nog är minst intresserad av och tycker känns minst roligt. Så trots att jag till den största delen trivdes på hjärtintensiven hade jag önskat att det hade hänt mer medan jag var där. Jag hade velat ha lite mer action. Speciellt eftersom det ändå var en del av akutsjukvårdsplaceringen…
 
Min akutsjukvårdsbok.
 
Nu väntar fem veckors teori i skolan innan sommaren, vilket känns lite trist om jag ska vara ärlig. Efter att ha haft praktik på olika ställen sen i slutet av oktober och som mest haft en veckas teori mellan praktikplatserna så har jag vant mig vid det. Men på ett sätt blir det väl skönt att "bara" behöva vara i skolan också. Slappare schema, till exempel. Fast när jag stod där utanför sjukhuset i tisdags och väntade på bussen medan en vacker solnedgång fanns att beskåda på min högra sida så kändes föreläsningar och grupparbeten inte alls lockande. På något sätt.
 
Men innan dessa veckor med teori tar sin början njuter jag av fem dagars sammanhängande ledighet - utan något som helst pluggande. Hittills har jag tagit mig tid för att vila upp mig, se lite på tv-serier, gått förbi en majbrasa tillsammans med Helena, blivit bjuden på mat och klippt mitt eget hår. Jag hade i flera dagar tänkt på att klippa mig och funderat på om jag skulle våga göra det själv med tanke på att jag helst inte ville lägga pengar på att gå till en frisör just nu. Så jag gjorde det igår. Sen tvättade jag det och satte upp det, tänkte på annat i några timmar innan jag frågade Helena om det såg rakt ut. Det gjorde det inte. Fast tydligen så borde det inte synas så mycket om jag inte plattar det, så det får väl vara så här tillsvidare åtminstone. Kortare blev det i alla fall, so mission accomplished. Typ. Klippte av 10-15 cm och det känns skönt med lite kortare hår, så jag försöker intala mig själv att jag är nöjd.
 
Just nu befinner jag mig hos Susanne. Hon ringde mig i förmiddags och helt spontant hamnade jag sedan här hemma hos henne. Vi har spenderat dagen med att rensa i hennes jordgubbsland, efter att hon förklarat för mig hur en jordgubbsplanta ser ut. Under kvällen tänkte vi se några avsnitt av Stargate, och hem kommer jag nog inte förrän vid nio-tio ikväll. En dag med en vän var nog precis vad jag behövde nu, jag kände liksom hur humöret lyfte när hon ringde. Och ja, jag deppade nog lite över att håret inte blev helt rakt, men jag har nog kommit över det nu. Tror jag.
 

Maj 2014.

Vädret verkar förstå mer och mer att det är dags för sommar ganska snart, även om vissa dagar helt verkar ha glömt bort vilken årstid det är. På träden har vackra blommor slagit ut och allt känns lite vackrare än vanligt. Jag tycker om den här tiden på året.
 
Detta hände i april:
• I skolan har det varit teori i akutsjukvård, praktiska övningar där vi lärde oss att bland annat linda om bandage på olika typer av skador och sen avslutningsvis två olika praktikplatser. Jag var på akutmottagningen i två veckor och sen på hjärtintensiven i två veckor. Och den 29:e avslutades kursen med en tenta där jag är i princip helt säker på att jag blev godkänd.
Påsken kom och gick. Utöver att jag åt mycket mer godis än vanligt hände inget speciellt. Jag har fortfarande svårt för stora högtider, så jag var nog mest glad när det var över.
Vardagen har varit typiskt praktik-och-plugg-intensiv, men det har inte varit mer än vad jag har klarat av.
 
Månadens kattbild är på Tarzan när han var kattunge för snart fem år sedan. Detta är den allra första bilden jag tog på honom.
 
Detta händer i maj:
• Månaden börjar med några dagar helt ledigt. Inget plugg eller så utan bara några lediga dagar.
• Nästa vecka har vi en kurs på en vecka som handlar om vetenskaplig metodik och är förberedande inför C-uppsatsen nästa termin.
• Och efter det påbörjas en kurs om hälsofrämjande innehållandes bland annat ett stort grupparbete.
Vardagen kommer att bli lite mer slapp än vad den har varit under praktiken. Tror jag. Gissar på att det blir lite glass, lite eurovisionmys hemma hos Diana och lite annat smått och gott.
• Och så såklart den där känslan av att det snart är sommarlov
 


RSS 2.0