Där står du. Ensam med ditt beslut. Vad gör du?

Jag kommer ihåg när jag växte upp och hur jag efter att ha börjat ta avstånd mer och mer från min barnatro på Gud blev ateist. Det var aldrig något aktivt beslut från min sida, utan det var mer att det "bara blev så". Jag trodde helt enkelt inte längre på någon typ av högre makt som man skulle kunna kalla för Gud. Fram till den där kvällen där allt förändrades. Fram till den där kvällen där jag insåg att allt som jag tidigare trott mig veta egentligen inte stämde. Fram till den där kvällen där Gud fick mitt hjärta. Jag tänker inte gå in på det så mycket mer ingående här nu, då det inte är min historia och mina upplevelser som det här inlägget är tänkt att handla om. Vill du läsa lite mer om det så är du mer än välkommen att klicka här. Men läs gärna klart det här inlägget först, för jag har något viktigt att säga…
 
Vi är alla omgivna av andra människor som på olika sätt kan komma att påverka våra liv. Vi tar beslut om olika saker varje dag. Jag läste någonstans i förbifarten förra veckan att om man räknar med även små i princip omedvetna beslut så tar en människa tusentals beslut varje dag. Ibland går vi vår egen väg, ibland har vi lyssnat på någon annan och ibland "bara blir det som det blir". Det finns ett beslut, ett beslut som jag och många med mig skulle säga är det viktigaste beslutet som du har tagit eller kommer att ta i hela ditt liv, och det är beslutet om du vill följa Jesus eller inte. Du kanske har människor omkring dig som säger att Gud inte finns, eller att Gud finns i allt och alla, eller att han finns och att vi alla kommer till himlen en dag oavsett vad vi gör här och nu, eller att Gud är något privat som vi inte ska prata så öppet om eller så kanske du får höra att vi alla tror olika men också att vi alla har vår egen sanning. Som att Guds existens skulle förändras och anpassa sig efter vad olika människor tror och tänker om honom. Eller så kanske du nästan aldrig hör någon ens nämna ett ord om Gud. Vad vet jag.
 
(Bild från Unsplash.)
 
Och mitt i allt detta står du. En unik och värdefull människa som ska ta alla de här besluten om allting hela tiden. Varje dag. År ut och år in. Så vad tänker du göra nu när du har läst detta? Tänker du låta saker och ting liksom bara spela ut sig så som de gör och låta "det bli som det blir" utan att ta ett aktivt beslut, tänker du lyssna på alla människor omkring dig eller tänker du gå din egen väg och välja helt själv?
 
Beslutet om att följa Jesus eller inte är helt och hållet upp till dig. Jag är inte ute efter att försöka bestämma något åt dig eller säga att du nu minsann ska lyssna på mig som ännu en i mängden av alla röster. Däremot vill jag uppmana dig till att ta ett aktivt beslut, ett informerat beslut och ett beslut som du är villig att stå för in i evigheten. För oavsett vad du väljer så kommer det att få konsekvenser. Jag tror på Jesus, och på Bibeln. Det är ett aktivt och informerat beslut som jag är villig att stå för och ta konsekvenserna för. Jag tror på att Jesus kom till världen som Gud i en människokropp för att rädda oss. Det finns rätt och det finns fel, och på bibelspråk kallas fel för synd. Bibeln säger att vi alla har syndat. Ingen av oss är perfekt. En människa som har syndat behöver förlåtelse för att kunna komma till Gud, och den förlåtelsen finns i Jesus som tog på sig all vår synd och dog på ett kors för oss för att han älskar oss. Genom honom är vägen till Gud öppen. Utan honom är den stängd och det finns inga undantag. Det går inte att smita in i himlen bakvägen eller genom en liten sidodörr.
 
Så vad väljer du? Är du villig att ge Jesus en chans och se vad som händer? Vad har du att förlora på det? Vad tänker du göra? För där står du. Mitt i mängden. Ensam med ditt beslut. Ingen annan kan välja detta åt dig. Så vad gör du?
 

Kommentarer
Postat av: Liene Svärd

sv: Ja kommer bli så skönt!
Yes, vi kommer vara lediga på måndagar.

Bra inlägg! och så fin bild, den har du fotat snyggt.

Svar: Just den här gången är det dock inte jag som tagit bilden. ;p
Erica

2015-08-30 @ 12:30:58
URL: http://liene.blogg.se/
Postat av: Amanda CL

jag har gått i söndagsskola och gått i kyrkan nästan varje söndag när jag var liten. Sen när jag hade skadat mig knä när jag gick i femman kom det fram en äldre man till mig efter en gudstjänst och ville hela mig i den åldern var jag väldigt känslig så det blev väldigt svårt för mig. Sen när vi började prata om acceptans om sig själv på söndagsskolan blev dt ännu svårare för mig för att jag mådde så dåligt då och absolut inte kunde ta till mig det vår lärare sade. Så jag är inte så troende själv, kanske låter som banala händelser det är men för mig blev det jätte svårt. En nära vän till mig dog i leukemi i samma veva också så min tro sattes verkligen på prov då. Jag tycker att alla har rätt till sin tro men jag själv kommer nog aldrig gå i kyrkan igen. Kanske blir annorlunda när jag blir äldre jag vet inte men det får tiden utvisa. Jag gick på kristet dagis ett år också.

kram

Svar: Trist att du har fått så dåliga upplevelser i kyrkan. :( Jag vet själv inte riktigt hur det är att vara barn i kyrkan eller vara där som väldigt ung då jag inte började gå förrän jag var runt 16. Men jag kommer ihåg när jag var i en frikyrka en av de första gångerna och väldigt mycket var nytt för mig; så jag tror att jag kanske förstår lite av hur det känns när man är lite känslig eller har svårt att ta till sig allt. Åtminstone på en gång. När någon kommer som ny, eller när någon är väldigt ung, så tycker jag att det är viktigt att man låter den personen utvecklas som kristen och som person i sin egen takt och inte pushar på för mycket. Jag känner att när jag kom till den kyrkan, som jag gick med i senare, så accepterade de mig där jag var och hjälpte mig vidare. De pushade liksom aldrig på ett negativt sätt. Jag kan också säga att jag innan hade gått i en annan kyrka (en som tillhör svenska kyrkan närmast där jag bodde på den tiden) och hade känt mig väldigt sviken av dem då jag märkte att de agerade på ett sätt som inte stämde överens med Bibeln. Ironiskt nog så var alla de där "nya" sakerna i den andra kyrkan som jag var så ovan med i början saker som var helt bibliska på alla sätt vilket jag tror hjälpte mig att ta det till mig fullt ut.
Om du känner att du vill tro egentligen men har svårt för just kyrkan på grund av de händelserna så prova att be. Säg till Gud precis hur du känner. För om du vill så finns han där för dig, oavsett om du vill gå till en kyrka eller inte. <3
Erica

2015-08-30 @ 12:53:52
URL: http://amandacarlberg.se/
Postat av: Amanda CL

Sen är jag väldigt intresserad av religion :)

2015-08-30 @ 12:55:57
URL: http://amandacarlberg.se/
Postat av: ♀ P E A C E R E V ♀

Väldigt bra inlägg! Du fångade läsaren väldigt bra här i detta inlägg. Seriöst. Mycket bra! Passande bild också.

Jag har redan tagit mitt beslut. Jesus tror jag på. Dock tror jag på en annan väg kring Jesus. Jag tror t.ex. inte att han är guds son och så, men anyways.

Tidigare var jag osäker på min tro. Min tro som jag hade liten var inget aktivt val jag tog. Mina föräldrar var troende men inte praktiserande. Det var mest ngt som bara fanns där. Jag visste knappt vad jag trodde på riktigt. I skolan får man massa info om olika religioner och jag råkade blanda ihop t.ex. systerreligionerna, då mycket i de är lika men ändå massa småskillnader i olika berättelser och så.

Sedan var det även att många runt om en blandade kultur med tro. Att folk blandade politik med tro. Och att info inte nådde ända fram; t.ex. med abortfrågan. Jag fick höra från folk runt mig, av sådana som inte trodde som mig alltså, att t.ex. abort är helt otillåtet enligt min tro. Vilket faktiskt inte stämmer. De hade fel, för jag tog senare själv reda på det då jag blev äldre. Men alltså som liten gick jag med en helt annan bild av det jag trodde på, baserad på yttre människor; vänner, skola och media.

Det du beskriver stämmer väldigt bra. För man står faktiskt där överröstad med massa info och röster som säger emot varandra, eller missvisar sanningen. Och det blir ofta så att man antingen skjuter upp beslut för att det är lättast, eller så väljer man inget och låter "det bli som det blir" för att man inte orkat tänka.

Jag tog dock mitt aktiva beslut framför fb då jag var 16 år tror jag. Jag gick iaf i ettan på gymnasiet. Det var en tjej som hade kritiserat mig och ngr andra i klassen (natur var programmet) om evolutionen. Att våra religioner inte gick i enlighet med den Darwins teori. Hon sa att hon tyckte det var underligt med sikher, kristna, muslimer och andra troende personer, som gick natur.

Det gjorde mig osäker. Först irriterad. Sedan osäker på min egen tro. Men just det fick mig att faktisk ta mitt aktiva beslut. För bara ngr dagar senare stötte jag på massa olika naturvetenskapliga suror (eller hur det stavas, venne) och det parallellt med att jag gick i natur fick mig att bli mer säker i min tro.

Angående tjejen, alltså jag hade delat de där texterna som svar på tal till henne på fb. Som en allmänstatus. Hon hade inget direkt att säga, mer än "amen de de kristna i Amerika är iaf hjärtvättade". Och jag orkade knappt fortsätta diskussionen med henne. För det första var ingen i klassen amerikan. De kristna i klassen tillhörde svenska kyrkan, och är därmed inte hjärntvättade fundamental utövare av en fundamental riktning av kristendomen.


Det jag ville säga med det hela är att det är svårt att ta aktiva val utan riktig information. Tyvärr har man inte tid att leta efter all info, och där med blir det att man tar massa info från andra.

2015-08-30 @ 13:08:00
URL: http://PeaceRev.com
Postat av: norrbotten emmish

så bra skrivet!
Ha en fin söndag

2015-08-30 @ 13:08:00
URL: http://nouw.com/lillemmish
Postat av: Henrik Olsson

Ja, man fattar väldigt många omedvetna beslut varje dag :)

2015-08-30 @ 13:08:50
URL: http://www.henrikolsson.eu
Postat av: miche - 17 åring med CP-skada och hydrocephalus

Bra inlägg!!

2015-08-30 @ 13:10:31
URL: http://miche.webblogg.se
Postat av: Josefine

sv: Det var de :)

2015-08-30 @ 13:22:14
URL: http://josefinelofgren.se
Postat av: Cajsa

hehe jag gör faktiskt samma sak...jag hinner liksom inte annars. Är det något jag inte förstår på den engelska översättningen så kollar jag också mobilen men hänger mest med i powerpointen. :P
Ja, hemma föredrar jag bibeln. Och i skolan med. Att ha en fysisk bibel ger så mycket mer på nåt sätt.

2015-08-30 @ 13:46:33
URL: http://cjssong.blogg.se/
Postat av: lucy

Väldigt intressant skrivet. Jag är dock inte så troende men visst tror jag på gud. Kanske inte så som du och inte heller helt och hållet som min familj. Men ja jag har min tro och lever bra med den. Den hjälper mig ta viktiga beslut i vardagen och ibland fixar man det och ibland står man vilsen.

2015-08-30 @ 14:17:44
URL: http://nouw.com/Shawtygetloose
Postat av: Erika

Vilket fint inlägg, gillar hur du skriver. Själv är jag sådär mittemellan, jag vet inte riktigt vad jag tror på!

2015-08-30 @ 15:25:17
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Anna

Vad härligt att du hittade dit du är idag!

2015-08-30 @ 15:56:21
URL: http://annaterneborg.blogg.se
Postat av: marina

sv. Tack så mycket du! Roligt att höra! :)

Jag tror inte på gud, så antar att jag då är ateist? Dock så tror jag att det finns något där, men inte att det är en gud. Antar att det är lite motsägande egentligen.. Tror inte heller på det där med synder och att man måste be om förlåtelse, inte till en gud åtminstone, men kanske till sig själv om man mår dåligt.

Svar: Jo, tror man inte på Gud (någon gud över huvud taget) så är man ateist. Och det behöver inte vara motsägelsefullt. Inte egentligen. Har du aldrig trott på Gud?
Erica

2015-08-30 @ 16:09:27
URL: http://marinapalme.blogg.se
Postat av: Ida Lindborg ♡

åh, vad bra skrivet!

2015-08-30 @ 18:05:51
URL: http://photobylove.se/
Postat av: Sofia - fotografier & psykisk ohälsa

Väldigt tänkvärt! Känner knappt några förutom familj och släkt som tror på Gud och jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara ;O
sv: tack vad snäll du är :D

Svar: Vilken uppfattning har du fått från din familj och släkt? Är det något som kommer upp ibland eller är det mer att du vet att de tror fast det är inget ni pratar så mycket om? Om du har några frågor får du jättegärna fråga! :)
Erica

2015-08-30 @ 18:35:45
URL: http://sofiavaha.blogspot.se
Postat av: Boel

Åh vilket fint inlägg! Himla bra och sant :)

2015-08-30 @ 20:29:25
URL: http://musicwithboelish.blogg.se
Postat av: Amanda

Åh häftig bild!

2015-08-30 @ 20:52:58
URL: http://amandaforsman.blo.gg
Postat av: Liene Svärd

Tack för att du röstade på vilka bilder jag borde använda :) kul att se vad alla tycker.

2015-08-30 @ 21:13:30
URL: http://liene.blogg.se/
Postat av: Yohanna af Skovde

Jag tycker om att läsa att du är får religion till något som är bra. I allmänhet idag så tycker jag det känns som att de flesta förknippar det med hat eller terrordåd eller något annat okul. Uppfriskande att läsa något annat än "men din Gud då".

2015-08-30 @ 21:56:20
URL: http://yohannaafskovde.se/
Postat av: Julia

Så fin bild!

sv: Ja det är verkligen så roligt! kram

2015-08-30 @ 22:03:24
URL: http://juliasvensson.forme.se
Postat av: Sara Ekman

Bra inlägg!

2015-08-31 @ 12:21:06
URL: http://aamaziing.se/
Postat av: Johan

Det här kan kopplas litegrann till det jag skrev om tiden. Jag tror att många upplever det som att man "bara åker med", saker och ting blir som de blir och man har ingen makt att bestämma över vad som händer och sker runtomkring en. Kruxet? Det har man visst. Ibland känns det nog som att man inte har det, men ingen annan kan bestämma över ditt liv än du själv, vill du nå dit du vill nå så kräver det aktiva val av dig själv.

SV: Det har faktiskt jag, men som sagt, det är inte alls min grej. Då gillar jag mer parmiddagar och liknande (oh my, jag börjar låta gammal) ;) haha

2015-09-04 @ 09:58:40
URL: http://schumacher4ever.blogg.se

Att tänka på innan du kommenterar:
- Reklam för din blogg, tävlingar eller annat raderas och anmäls även som spam.
- Säg gärna vad du tycker, men tänker du vara elak raderas kommentaren. Tänk också på att jag kan se din IP-adress och kan polisanmäla om jag anser att det är tillräckligt allvarligt.
- Min blogg är inte ett chattforum, så om du bara vill snacka så är detta fel forum för det. Fråga efter min facebook istället.
- Om du ställer en fråga till mig kommer jag att svara i det här inlägget. Jag lovar dock inte att svara på frågor som inte är relevanta för inlägget.
- Jag brukar ta för vana att besöka de bloggar som har kommenterat mina inlägg och vad de handlar om, men observera att jag gör detta i mån av tid och att det i vissa fall kan dröja ett tag.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kommer du tillbaka hit?

Mail: (For my eyes only!)

Blogg:

Kommentar:

Trackback