Pussar till mina älsklingar i byn! ♥

Det fanns en tid, inte alls så väldigt långt tillbaka, när jag vid nästan varje ledighet jag hade och ofta även på helger åkte hem till mina älsklingar i byn. På grund av olika omständigheter är det inte så längre. Men det betyder inte att jag har glömt bort dem. Det gör jag aldrig. De finns i mitt hjärta och i mina tankar varje dag, och kanske lite extra så nu när jag är ledig den här veckan. Därav dessa pussbilder från sist jag var där i januari. Först har vi en på mig och mormor och sen en på mig och Tindrah.
 
 

If you're tired of starting over, stop giving up.

Den här veckan har jag återigen valt ut ett citat som jag såg på Instagram via thegoodquote som står för väldigt mycket av min inspiration när det kommer till just citat. Om ni precis som jag tycker om bra citat så kan jag verkligen rekommendera att följa dem.
 
Veckans Citat: If you're tired of starting over, stop giving up.
 
Det här citatet går att applicera på så väldigt mycket. När jag ser det tänker jag nog just nu först och främst på träning. Sen jag skaffade gymkortet för cirka ett och ett halvt år sedan har jag haft flera så kallade träningsuppehåll. Det har aldrig varit planerat utan det "har bara blivit så". Sen det här året började är jag trött på att känna att jag börjar om hela tiden, och sen dess har jag inte missat ett enda inplanerat träningspass utan tränar regelbundet två gånger i veckan och kommer eventuellt att utöka till tre gånger i veckan längre fram. Vad tänker du på när du ser det här citatet? Vilket område i ditt liv är det som du har gett upp på och där du är trött på att börja om hela tiden?
 
 

It Might Be Hope… ♡

Jag tänkte avsluta den här veckan med en Star Trek: Voyager-video som handlar om hopp. Jag känner mig alltid så glad och hoppfull när jag ser den här videon, så jag tänkte att jag vill dela den med er. Låten i videon är för er som tycker att ni känner igen den för övrigt samma som har funnits med på Top 10-listan i några veckor nu.
 
 

Charlie St. Cloud.

Idag har jag sett Charlie St. Cloud som är ett amerikanskt romantiskt fantasydrama från 2010 med bl.a. Zac Efron, Charlie Tahan, Amanda Crew och Kim Basinger i rollerna.
 
Kvällen efter sin examen från high school sitter Charlie St. Cloud i bilen tillsammans med sin lillebror Sam när de är med i en bilolycka. Sam dör på plats medan Charlie blir återupplivad i ambulansen på väg till sjukhuset. Förlusten av Sam förändrar allt för Charlie, speciellt med tanke på att han fortsätter se honom efter hans död varje solnedgång på ett ställe som var speciellt för dem. Charlie varken kan eller vill släppa taget om Sam och skjuter därför upp allt annat för att kunna se honom varje kväll. Han slutar segla, avvaktar med att börja på Stanford och tar istället ett jobb på kyrkogården. När han träffar Tess och hennes liv är i fara måste han dock välja mellan att fortsätta träffa Sam eller att rädda hennes liv…
 
Den här filmen känns gullig på ett ganska så Disney-aktigt vis, och trots att jag gillar Disney var jag lite osäker först på om jag gillade den eller inte. Fast det gör jag nog ändå. Den är lite speciell, minst sagt, men den är fin och trots att man egentligen inte får svar på en del av frågorna som åtminstone jag hade så kanske det inte heller behövs. Det kanske är det som är en del av det mystiska, liksom.
 
Betyg: 7/10
 
 

De många taxibilarna och ett icke officiellt påsklov.

Det är fredag, och jag är trött som en åsna på siesta. Idag har varit en ganska lång dag. Som tur är har den också varit rolig. Den började dock med lite kaos i trafiken när jag skulle till skolan. När jag satt på bussen hemifrån råkade jag höra någon som gick på nämna att det blev ersättningsbuss sen istället för pendeln. Om jag hade kollat SL innan jag åkte hade jag kunnat ta en annan väg och slippa pendeln helt och hållet, men nu kändes det lite sent för det. När jag kom fram till stationen gick jag först omkring som en liten ankunge som tappat bort sin familj och kunde inte se någon ersättningsbuss, sen hamnade jag på en annan buss som jag tänkte skulle funka och det blev en så lång resa till skolan så att det nästan kändes som om jag fått sovmorgon eftersom jag latat mig så länge på bussen och sen även på tunnelbanan. Så kan det gå. I skolan hade vi ett seminarie om patientundervisning där vi även fick spela en patient och de andra skulle gissa vilken sjukdom man hade. Jag hade valt akut leversvikt. När jag och Hanna traskade ifrån skolan några timmar senare blev det lunch på donken och shopping. Jag var i behov av en ny svart skinnjacka och hittade en snygg som dessutom var på rea.
 
Oj, vad många taxibilar…
 
När jag skulle åka från stan gick jag över bron där mormor en gång för cirka 10 år sedan kläckte ur sig "Oj, vad många taxibilar…" när vi var i Stockholm över dagen. Jag kan inte gå över den bron utan att tänka på henne och hennes kommentar. Utan att tänka på hur mycket jag älskar henne. Hon är en underbar mormor, helt enkelt. Efter denna lilla nostalgitripp hamnade jag på gymmet, för att sedan åka vidare till affären innan jag tillslut hamnade innanför dörren hemma runt kvart över sex. Trött som en åsna på siesta, som sagt.
 
Nu har jag förresten gett mig själv påsklov. Inte för att man har sådana när man pluggar på högskola. Utan för att vi har fått ett väldigt stort inflytande över vårt schema under den här kursen och jag smackade in de flesta föreläsningar och seminarier tidigt under kursen för att få det lugnt senare. Nästa vecka blir därför helt ledig för mig och det tänker jag njuta av.
 

Nu snackar vi sjuksköterskejobb…

Jag har pratat ett tag om att skriva något om hur jag tänker om jobb och lite så, vilket känns väldigt aktuellt nu när jag är klar med utbildningen om bara några månader. Jag vet inte om jag har nämnt det tidigare, men jag har egentligen under ganska lång tid suttit och kollat in lediga jobb på Karolinskas hemsida. Inte så ofta, men jag har gjort det lite då och då och dagdrömt om den dag när jag faktiskt kan söka sjuksköterskejobb. Nu kan jag göra det. Faktum är att en del i min klass redan har fått jobb. Så nu känns det som att det verkligen är på riktigt.
 
Jag har dock bestämt mig för att vara ledig i sommar och ha ett "sista sommarlov" eller vad man nu ska kalla det. Det känns som att jag förtjänar det efter tre års högskolestudier innan jag börjar jobba heltid och blir "vuxen på riktigt". Med tanke på detta känner jag långt ifrån någon stress när det kommer till att söka jobb, speciellt då det är brist på sjuksköterskor och det finns jobb att söka i princip hela tiden. Så den preliminära planen är att börja söka jobb i augusti och då söka på alla avdelningar som jag kan tänka mig på Huddinge sjukhus och så får vi se var jag hamnar till att börja med. Skulle jag dock se en platsannons innan det som lockar lite extra mycket så kommer jag att söka och säga att jag kan börja i augusti/september.
 
En favorit-i-repris från lite olika praktiker som jag har haft genom åren.
 
Ända sen jag började plugga har jag tänkt att drömmen varit att jobba på akutmottagningen på ett stort sjukhus, som till exempel Karolinska, och jag har tänkt lite fram och tillbaka på om jag vill börja där direkt eller söka dit längre fram. Ganska nyligen bestämde jag att jag nog vill börja på en avdelning istället och börja på akuten senare, detta trots att jag satt och dagdrömde om att jobba inne på traumarummet när vi hade trauma- och katastrofkursen i början av terminen. Speciellt intressant skulle jag nog tycka det var att jobba med hjärtpatienter eller transplantationspatienter. Eller på en akutvårdsavdelning. Fast å andra sidan känner jag väl lite att om jag börjar på en akutvårdsavdelning så är det stor chans att jag går direkt till akuten därifrån eftersom det känns ganska naturligt att göra det, och jag vill nog prova på lite annat först också. Hur som helst så känns det väldigt spännande och roligt att snart få börja jobba efter allt detta pluggande…
 

Top 10 för vecka 13 2015.

Den här veckan ligger I'll Follow You kvar på förstaplatsen och har sin andra vecka där. Självklart vill jag utnyttja detta genom att visa den andra Star Trek: Voyager-videon som fick mig att fastna för den här låten till att börja med. Jag är fri från Melodifestivalen har inte bara klättrat upp till andraplatsen utan även seriöst fått mig att fundera över att någon gång besöka en samisk by. Den aukustiska versionen av Collide som fanns på listan i cirka åtta månader i sträck har hamnat precis utanför den här veckan och en ny låt, Marry That Girl, har tagit sig in.
 
Fetstil betyder att låten är ny på listan för den här veckan och ett plus eller minus efter låten visar hur många placeringar låten eventuellt har gått upp eller ner på listan sen förra veckan.
 

 
I'll follow you down while we're passing through space…
 
1. Shinedown - I'll Follow You (+/- 0)
 
2. Jon Henrik Fjällgren - Jag är fri (+ 3)
 
3. Howie Day - Collide - Chris Lord-Alge Mix aka Radio Edit (+/- 0)
 
4. Måns Zelmerlöw - Heroes (+ 2)
 
5. Mariette - Don't Stop Believing (- 3)
 
6. Daena Jay - Lead Us Home (- 2)
 
7. Sara Groves - It Might Be Hope (+/- 0)
 
8. Roxette - Listen To Your Heart (+ 1)
 
9. Heather Small - Proud (- 1)
 
10. Queenston - Marry That Girl (Radio Edit)
 

Det är ganska lugnt nu, kompis.

Helgen var helt okej och nu har en ny ganska så slapp vecka tagit sin början. Fram till nästa praktik börjar om cirka fyra veckor kommer mitt liv att vara ganska lugnt eftersom jag la mitt schema i den här kursen så att det mesta var i början. Det är jag glad för nu. Även om jag aldrig åkte iväg någonstans känns det ändå skönt att få det lite lugnare. Den här veckan var jag på en räknestuga i skolan igår (som det för övrigt bara kom fyra andra studenter till!) och försökte känna mig smart och intala mig att läkemedelsberäkning är min grej. Typ. Fast helt ärligt så går det väl ganska bra med läkemedelsberäkningshistorian. Jag måste bara banka in hur det var man räknade ut olika saker i huvudet igen. Ibland kan jag nästan känna mig lite dum när jag ser direkt vad svaret är men liksom inte riktigt vet hur uträkningen och uppställningen ska se ut. För vi har trots allt väldigt enkel matte. Men lärarna vill kunna se hur vi tänker också. Vi får räkna hur vi vill, bara de kan följa med i hur vi tänkt. Men det är inga problem. Snart sitter nog allt igen. Jag blev klar med en läkemedelsberäkningskurs som vi ska göra på skolans sida idag och ska bara skriva ut intyget och lämna in, och igår kände jag mig ändå ganska smart när jag satt där i skolan…
 
Yes, mina vänner, ni måste kunna matte för att hantera läkemedel! 
 
Men tillbaka till veckan då. Det var ju den jag berättade om egentligen innan jag kom in på sidospåret med läkemedelsberäkningen. Idag, imorgon och på torsdag är det ingenting i skolan så jag pluggar hemma. Det är inte så mycket jag har att göra egentligen heller. Planen är att bli klar med läkemedelsberäkningskursen som jag blev idag och att förbereda lite för ett seminarie i skolan som är på fredag. No biggie. Och nästa vecka tänker jag ge mig själv helt ledigt. Bara för att jag kan. Det tycker jag liksom att jag kan unna mig själv när det är lugnt nu och det fortfarande är flera veckor kvar till tentan.
 

Be kind, for everyone you meet is fighting a battle you know nothing about.

Den här veckan har jag valt ut ett citat som jag såg på Instagram igår. Det är ett citat som jag också har sett många gånger tidigare och alltid fastnat lite för, så det är väl på tiden att det får vara med här.
 
Veckans Citat: Be kind, for everyone you meet is fighting a battle you know nothing about.
 
 

Black Swan.

Igårkväll såg jag Black Swan som är en amerikansk dramathriller från 2010 med bl.a. Natalie Portman, Mila Kunis och Vincent Cassel i rollerna.
 
Filmen handlar om Nina Sayers som är balettdansare hos New York City Ballet Company. När en av huvuddansarna ska ersättas i produktionen Swan Lake får Nina chansen att spela huvudrollen som innebär att spela både The White Swan och The Black Swan. The White Swan är en roll som hon är perfekt för, men den mörkare rollen som The Black Swan innebär får hon kämpa med. Hon har svårt att slappna av och vill att allt ska vara perfekt, och ju längre tid som går desto mer tappar hon kontrollen…
 
Jag tycker att den filmen var okej. Problemet jag hade med den var främst att den var lite för mörk för min smak, men gillar man filmer som är lite mörkare så tror jag att man skulle gilla även denna.
 
Betyg: 5/10
 
 

Så har det blivit helg igen då!

Nu är praktiken slut för den här gången och helgen har dessutom kommit. Det blev en kort sista dag på ortopedavdelningen. Det var inte så många patienter kvar då avdelningen stänger över helgen och det mest var lite fix kvar att göra med patienterna samt att planera för hemgången. Vi hade även våra bedömningssamtal idag, och det gick bra så nu är ännu en praktik godkänd och avklarad. Det är verkligen inte långt kvar nu. Om mindre än tre månader är hela utbildningen klar. Innan jag åkte hem hängde jag på gymmet, och nu tänkte jag bara ta det lugnt och njuta av livet lite. Jag är egentligen ganska trött, om sanningen ska fram…
 
 
Och solförmörkelsen idag missade jag tyvärr eftersom jag fortfarande var kvar på sjukhuset när det var dags där på förmiddagen. Det har för övrigt varit väldigt mulet och grått här i Stockholm hela dagen, så jag är ändå inte säker på att jag hade sett så mycket eller fått några coola bilder att visa upp. Men det skulle verkligen vara riktigt kul att se en tydlig solförmörkelse någon gång.
 

Så här kan en vanlig dag se ut på ortopedavdelningen där jag har praktik nu…

Jag tänkte att jag skulle berätta lite om hur en vanlig dag kan se ut på avdelningen där jag har praktik just nu. Avdelningen är, för er som har missat det, en ortopedavdelning som till stor del sköts av studenter från olika professioner.
 
När vi har dagpass börjar vi sju på morgonen och träffas då inne på expeditionen. Det är då alla studenter (läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter) som träffas där tillsammans med handledarna för dagen. Vi får då rapport om hur patienterna har haft det under natten och om det har hänt något speciellt och sen så planerar vi vad som behöver göras under dagen och skriver då även upp på en tavla om det är något speciellt som fler kanske skulle vara intresserade av att vara med på. Behöver man så finns det även tid för att sitta vid datorn och läsa på om sina patienter. Sen brukar morgonrutinerna bestå av att dela läkemedel, kolla vitalparametrar (blodtryck, puls, saturation=syresättning i blodet), ta blodprover om det är några ordinerade och lite sånt. Oftast hinner man även ta en liten frukost/mellanmål efter detta innan det är rond med läkarna kvart över nio. Då går man igenom lite hur det är med patienten och vilka planer som finns. Sen går läkarna runt till alla patienter och pratar med de och gör lite enklare undersökningar där det behövs och sjuksköterskorna är då med hos "sina" patienter. Under resten av förmiddagen hinner man sedan göra lite övrigt som finns att göra och det kan till exempel vara att ta bort kateter på en patient eller vara med vid mobilisering när patienterna ska komma upp och få börja gå igen efter operationen. Man kan också skriva in olika värden i datorn om man inte har hunnit detta innan och så kan man börja skriva i journalerna. Efter lunch är det teamkonferens med teamet som ska ta över och jobba kväll. Då går man tillsammans igenom alla patienter och alla professioner får säga något om de patienter man har haft hand om och de som tar över får chansen att ställa frågor om något är oklart. Sen reflekterar teamet som har jobbat dag och pratar lite om det är något speciellt som hände, vad som gick bra och dåligt och så vidare. När detta är klart kan man gå igenom sina journalanteckningar och få feedback på dessa, och sen brukar man kunna gå hem efter det.
 
 
Dagpasset igår blev dock lite speciellt, men det är så här det har sett ut normalt sett. Igår hade jag en inskrivning på morgonen som tog en del tid eftersom jag inte var van vid det. Det innebar att jag hade inskrivningssamtal med en patient som skulle läggas och opereras senare samma dag och så var det lite att fixa med henne inför det. Så vissa saker blev lite försenade, men jag hann ikapp bra sen ändå och blev klar med allt i tid till lunchen. Läkaren som skulle vara där vabbade, så en annan fick hoppa in. När vi satt på teamkonferensen gick brandlarmet och det brann(!) precis utanför konferensrummet där vi satt. Branden var inte så stor och släcktes snabbt, men vi fick ju såklart flytta på oss. Det var några batterier som hade självantänt i en plastpåse som någon hade lämnat där. Så det var ju minst sagt lite speciellt.
 
När det här inlägget publiceras är jag på avdelningen för ett kvällspass och har efter det bara ett halvt dagpass kvar innan den här praktiken på två veckor är över. Det har varit en väldigt speciell och rolig praktik. Det har varit kul att arbeta i team med andra studenter och att få vara så självständig som man bara kan och göra i princip allt själv. Den största utmaningen under just den här praktiken har varit att vara just självständig och att kunna planera och lägga upp dagen själv, men jag tycker att det har gått bra och är nöjd med min insats. Jag har också fått veta nu att nästa ställe som jag ska ha praktik på, KAVA (en kirurgisk akutvårdsavdelning), arbetar lite på samma sätt med team av studenter. Så det känns kul, då får man liksom fortsätta lite på samma spår…
 

Top 10 för vecka 12 2015.

Den här veckan har konkurrens på listan fortsatt att vara ganska hård vilket märks speciellt på att låtar som jag tycker att jag har lyssnat ganska mycket på ändå hamnar utanför listan, som för er som inte kommer ihåg baseras på vilka låtar jag har lyssnat mest på i Spotify. Det som är mest anmärkningsvärt denna vecka är nog dock att Collide efter hela 40 veckor i sträck som etta nu har sjunkit ned till en tredjeplats. På andraplats hittar vi Don't Stop Believing med Mariette och förstaplatsen har I'll Follow You med Shinedown som har funnits på listan i fem veckor nu och som har varit väldigt jämn med Collide de senaste veckorna. Videon den här veckan är en av två videos som finns med I'll Follow You till karaktärerna Janeway och Chakotay i Star Trek: Voyager, vilket känns passande då det var så jag upptäckte den här låten till att börja med. Nya låtar på listan är Jag är fri och Heroes från Melodifestivalen samt Proud som har tagit sig tillbaka in på listan efter en veckas uppehåll.
 
Fetstil betyder att låten är ny på listan för den här veckan och ett plus eller minus efter låten visar hur många placeringar låten eventuellt har gått upp eller ner på listan sen förra veckan.
 

 
The first step is the one you believe in, the second one might be profound…
 
1. Shinedown - I'll Follow You (+ 1)
 
2. Mariette - Don't Stop Believing (+ 4)
 
3. Howie Day - Collide - Chris Lord-Alge Mix aka Radio Edit (- 2)
 
4. Daena Jay - Lead Us Home (- 1)
 
5. Jon Henrik Fjällgren - Jag är fri
 
6. Måns Zelmerlöw - Heroes
 
7. Sara Groves - It Might Be Hope (- 3)
 
8. Heather Small - Proud
 
9. Roxette - Listen To Your Heart (+ 1)
 
10. Howie Day - Collide - Acoustic Version (- 1)
 

M3 Panel.

Idag tänkte jag att jag skulle tipsa er om M3 Panel. Det är en sida där man som medlem får olika undersökningar skickade till sig via mail. Undersökningarna kan vara olika långa och handla om lite olika saker. Man väljer själv om man vill göra en undersökning eller inte, och har man inte tid eller lust kan man bara radera mailet. Gör man undersökningen får man olika mycket poäng beroende på hur lång den är och beroende på om man tillhörde rätt målgrupp och kunde svara på alla frågorna. För poängen kan man sedan välja olika saker i panelbutiken. Bland annat presentkort. Jag har varit med här ett bra tag och har redan tagit ut presentkort för 400 kronor och har tillräckligt mycket poäng för presentkort på 400-500 kronor till. Det är en bra grej, helt enkelt.
 
Om du är intresserad av att prova på detta så lämna för- och efternamn samt mailadress i en kommentar så ska jag se till så att du får ett mail från M3 Panel och kan få börja göra undersökningar och samla poäng.
 
 

The only limits you have are the limits you believe.

Den här veckan har jag valt ut ett citat som har legat i mitt citat-dokument ganska länge nu och som jag tror att jag såg på facebook till att börja med. Nu tycker jag att det är hög tid för det här citatet att få vara Veckans Citat.
 
Veckans Citat: The only limits you have are the limits you believe.
 
Det är så lätt för oss att sätta upp gränser för oss själva. Osynliga gränser som egentligen inte alls behöver finnas där. Gränser för vad vi inte kan göra. När vi har hört oss själva prata oss varma om dessa börjar vi tro på dem och de blir för oss lika verkliga som stolen som du kanske sitter på just nu när du läser det här. När det kommer till detta måste vi börja lära oss att spränga gränser, för de enda gränserna du har är de som du själv tror på…
 
 

Fastnade för finalen av mellon igårkväll…

Den här helgen har visat sig bli både mysig och lite annorlunda. Helenas föräldar är fortfarande kvar och jag vet inte om de åker hem ikväll eller imorgon. Jag har umgåtts en del med dem och Helena och har blivit bjuden på bland annat mat och fika inklusiva en god tårta som Helena köpte på ett konditori, och igår tog vi en promenad tillsammans ute i solen. Det har varit en bra helg. Igårkväll fick jag för mig i sista minuten att jag ville se på finalen av mellon. Bara sådär. Jag har inte alls följt det i år annars, men har dock lyssnat lite på några av låtarna på Spotify varav Mariettes bidrag tog sig in på listan i onsdags. Hur som helst gick jag in på SVT Play några minuter efter åtta och sen fastnade jag där tills Måns Zelmerlöw blev korad som vinnare.
 
 
Av finallåttarna gillade jag Mariette, Måns, Jon Henrik Fjällgren och Linus Svenning mest. I typ den ordningen. Låtmässigt gillar jag nog Mariettes låt mest och jag ville att hon skulle vinna, men jag är absolut inte ledsen att Måns vann då jag på ett sätt hejade lite på honom också eftersom hans låt är grym och hans framträdande var helt out of this world. Jag tror att det kommer att gå bra för honom i Eurovision i maj.
 
Nu ska jag fortsätta njuta av min lediga söndag och bara ha en lugn och härlig dag utan några direkta planer. Tänker att såna dagar går det inte att få för många av när man laddar upp inför ännu en intensiv vecka.
 

Jumper.

Idag har jag sett Jumper som är ett amerikansk science fiction/actionäventyr från 2008 med bl.a. Hayden Christensen, Rachel Bilson, Samuel L. Jackson och Jamie Bell i rollerna.
 
Den här filmen handlar om David som när han är 15 år och hamnar i en farlig situation helt plötsligt befinner sig någon annanstans av ren viljestyrka. Från att vara under vatten och inte kunna ta sig upp så är han på stadens bibliotek. Han får lära känna en gåva som han har att kunna teleportera var han vill över hela världen på bara ett ögonblick vilket han börjar utnyttja flitigt. Flera år senare när han är vuxen får han veta att det finns fler så kallade jumpers precis som han, och att det även finns religiösa fanatiker som är emot dem och som vill döda dem och att han egentligen lever i ett krig…
 
När jag läste handlingen till den här filmen och såg bilden är nedan hade jag tänkt mig att det skulle vara en helt fantastisk film, men tyvärr blev jag lite besviken. Det är fortfarande en helt okej film som är värd att se. Den är spännande och lite annorlunda, men den hade också kunnat vara så mycket bättre om den hade blivit skriven lite annorlunda. Jag känner att det var vissa frågor som jag inte fick svar på och att den ibland var lite för snabb där jag hellre hade velat se saker utvecklas. Men som helhet var den som jag skrev helt okej åtminstone.
 
Betyg: 6/10
 
 

Praktikprat, ett gymbesök och lite helgplaner.

Äntligen har det blivit helg och ledighet. Jag har känt mig lite mer sliten än vanligt efter praktiken under veckan och sen en liten gnutta plugg också. Men jag har haft en väldigt rolig vecka trots all ny information, dagpass direkt efter kvällspass och all energi som går åt att planera och fixa så att jag hinner med allt som ska göras med patienterna. Det är väl en vanesak, antar jag, och är man inte riktigt van så tar det lite mer på krafterna än vad det gör annars. Både onsdag och torsdag hade jag hand om två patienter själv, och något som både jag och mina klasskompisar som jag är i samma team som tänkte på var att vi hade saker att göra hela tiden. På en vanlig avdelning kan en sjuksköterska ha fem-sex patienter själv och ska hinna med alla. Så det känns skönt att veta att det inte bara är jag som kände så. En av handledarna sa att vi ju inte heller är klara med utbildningen än och att det där kommer sen och att vi också är nya på avdelningen och allt det. Så det blir säkert jättebra sen. Jag märker att jag under den här praktiken börjar få mycket mer självförtroende för att jag kommer att bli en bra sjuksköterska och att jag kommer att klara av allt ansvar. Om bara några månader är jag färdig sjuksköterska.
 
Jag sov galet mycket inatt då jag var helt galet trött och sliten efter veckan. Idag hade jag ingen praktik så jag kom inte upp förrän vid typ tolv(!). Normalt avskyr jag att sova bort hela förmiddagen sådär, men idag kändes det verkligen okej. När jag kom upp åt jag frukost och fortsatte plugga lite läkemedelsberäkning som jag hade påbörjat igår och sen åkte jag iväg till gymmet. Jag fick sån lust att träna lite längre idag, så jag körde mer kondition än vanligt och pushade mig själv lite extra och cyklade över två mil i sträck vilket jag aldrig har gjort innan. Det tog en timme, men det var kul att göra något lite annorlunda. Nu har jag också sett så många avsnitt av The Biggest Loser så att jag nästan kunde höra Bob och Jillian skrika på mig, haha. Ser fjärde säsongen nu. Är roligt att se de gamla säsongerna som jag inte har sett innan. Det finns att se på youtube.
 
Instagrambild från dagens träningspass där jag bland annat cyklade över 22 kilometer.
 
Helenas föräldrar är på besök den här helgen, så jag ska väl umgås lite med dem snart. Helena har gjort lasagne och sen blir det väl lite födelsedagsfika då hennes mamma har fyllt år nyligen. Det blir nog mysigt. Sen ska jag passa på att vila mycket i helgen. Se på serier, läsa och njuta av att inte vara sliten och trött. Nästa vecka är det dags igen. Först har vi ett seminarie på måndag tillsammans med teamet och sen är det vanlig praktik tisdag till fredag. Men först helg. Först vila.
 

You doubt your value. Don't run from who you are.

Lite inspiration så här på en torsdag tänkte jag skulle passa bra. ♥
 
 

Top 10 för vecka 11 2015.

Den här veckan har det varit lite högre konkurrens än vanligt här på listan då jag har lyssnat på väldigt många bra låtar. Fyra nya har tagit sig in och bland annat två med Carola, och Collide ligger kvar på förstaplatsen även denna vecka.
 
Fetstil betyder att låten är ny på listan för den här veckan och ett plus eller minus efter låten visar hur många placeringar låten eventuellt har gått upp eller ner på listan sen förra veckan.
 

 
Even the best fall down sometimes, even the wrong words seem to rhyme…
 
1. Howie Day - Collide - Chris Lord-Alge Mix aka Radio Edit (+/- 0)
 
2. Shinedown - I'll Follow You (+/- 0)
 
3. Daena Jay - Lead Us Home (+/- 0)
 
4. Sara Groves - It Might Be Hope (+ 2)
 
5. Carola - Tell Me This Night Is Over
 
6. Mariette - Don't Stop Believing
 
7. Carola - Bakom allt
 
8. Shinedown - Bully
 
9. Howie Day - Collide - Acoustic Version (- 1)
 
10. Roxette - Listen To Your Heart (- 5)
 

Den nya praktiken och en morfar som fyller år imorgon.

Efter en lugn och skön helg kände jag mig glad och utvilad. Ända till måndagen kom, det vill säga. Igår började ju nämligen den nya praktiken och när kvällen kom var jag så trött så att jag inte ens orkade ligga och läsa innan jag skulle sova. And that's saying a lot. Det blev en ganska intensiv första dag med mycket information och inte bara en introduktionsdag utan även ett förkortat kvällspass efter det. Jag var ganska mossig i huvudet när jag gick därifrån. Det var nästan så att jag kände mig lite som en elefant i en porslinsbutik ett tag. Det var dessutom längesen vi hade praktik på en "vanlig" vårdavdelning då de senaste praktikerna har varit lite speciella (till exempel BB, akutmottagningen och vårdcentralen). Så jag behövde liksom lite tid att komma igång och komma in i allt igen.
 
Idag hade vi vårt första vanliga arbetspass och nu känner jag att jag har kommit in i allt mycket mer. Jag har börjat lära känna avdelningen lite mer, som för övrigt är en ortopedavdelning som till stor del drivs av studenter, och har haft vad som var en någorlunda vanlig dag på avdelningen. En del patienter var nere på operation så jag hade en patient uppe på avdelningen som jag hade hand om i princip själv och en till som jag hjälpte till lite med och allt gick bra under dagen. Det är kul att försöka göra så mycket som möjligt själv och få lägga upp dagen, planera och tänka till och sen få samarbeta mycket tillsammans med andra studenter.  Det blir nog en bra sjuksköterska av mig om några månader trots allt. :) Teamet som jag är med i består av två läkarstudenter, fyra sjuksköterskestudenter, en fysioterapeutstudent och en arbetsterapeutstudent och vi känns som en bra grupp. Jag tror att vi kommer att ha roligt tillsammans under de kommande två veckorna.
 
 
Imorgon fyller min söta morfar Torsten 87 år. Så jag tänkte att jag skulle nämna lite kort här i bloggen hur mycket jag älskar honom och hur rolig han kan vara när han lägger manken till. Bilden här ovan är från en av hans tidigare födelsedagar när jag var där och grattade honom med tårta och presenter på sängen tillsammans med mormor. Imorgon är jag tyvärr inte där, men han ska definitivt få ett gulligt grattissamtal.
 

Don't be pushed around by your problems. Be led by your dreams.

Den här veckan har jag valt ut ett citat av Dale Partridge och jag gissar på att ni som brukar läsa bloggen känner igen hans namn vid det här laget då det är en kille med många bra citat upp i rockärmen.
 
Veckans Citat: Don't be pushed around by your problems. Be led by your dreams.
 
Lättare sagt än gjort ibland, jag vet. Men det går. Låt inte dina problem ta för mycket plats och låt dina drömmar leda dig istället. Då kommer livet att bli så mycket bättre.
 
 

Parallella universum och annorlunda liv…

Förra veckan läste jag ut den där boken som jag nämnde flera gånger, Echoes, och som handlade om parallella universum. Den där boken som fick mig att börja tänka på allt det där. Jag skulle inte säga att jag tror att det finns parallella universum i verkligheten då jag inte riktigt får det att gå ihop med hur jag tänker att saker är, men det är ändå väldigt intressant att tänka på det.
 
Det som jag tycker är intressant är väl själva tanken att det i ett parallellt universum skulle finnas en Erica vars liv skulle vara annorlunda på grund av små eller stora skillnader och på grund av beslut som tagits eller inte tagits. Detta i sin tur får mig att tänka på hur mitt liv hade kunnat se ut om jag till exempel aldrig hade börjat tro på Gud, om jag hade varit modigare när jag växte upp och vågat berätta för någon hur det egentligen var, om jag aldrig hade börjat plugga till sjuksköterska eller om jag hade känt att det var för läskigt att lämna allt och flytta till Stockholm där jag knappt kände någon sedan innan. Hur skulle de Ericornas liv ha sett ut? Vilken riktning hade de Ericornas liv tagit?
 
Visserligen är detta saker vi alla kan tänka på någon gång på olika sätt utan att ens blanda in parallella universum överhuvudtaget, men det var det som fick mina tankar att spinna iväg just den här gången. Och jag kan ju inte heller säga att jag är helt säker på att det inte finns parallella universum, även om jag inte tror det och ställer mig skeptisk till det med den tro och kunskap jag har idag. Men samtidigt är det så väldigt mycket som vi inte vet om universum och så mycket som vi inte förstår vilket i sig är väldigt spännande. Det finns fortfarande så mycket att upptäcka…
 
 

Love, Rosie.

Igårkväll såg jag Love, Rosie (efter ett tips på Erikas blogg!) som är en engelsk romantisk komedi från 2014 med bl.a. Lily Collins, Sam Clafin och Christian Cooke i rollerna.
 
Filmen handlar om Rosie som har varit bästa vän med Alex ända sedan hon var liten. Eftersom de är bästa vänner så borde det väl inte vara någon som helst chans att de skulle vara rätt för varandra? Eller!? Det skulle väl bara bli för konstigt!? När det kommer till kärlek är de båda dessutom ganska klantiga och de turas om att göra sina misstag och stötta varandra så som vänner gör trots allt som går fel och oavsett var de är och vem de är med…
 
Jag gillar den här filmen. Den är söt, rolig och får mig att le. Visst, den är ganska förutsägbar egentligen, men det gör inte så väldigt mycket. Den påminner lite om A Lot Like Love, så om du gillar den så gillar du nog den här också.
 
Betyg: 7/10
 
 

Välkommen helgen!

Denna vecka har delvis varit en ganska intensiv vecka, men det har också varit en rolig vecka. Och när jag skriver rolig så tänker jag framför allt på konserten med Carola i tisdags. Annars har det bland annat varit två föreläsningar, en del plugg, tre seminarier och två besök på gymmet. Så helgen känns välkommen. Vilket den i och för sig alltid gör. Fast jag ska passa på att vila upp mig lite extra den här helgen med tanke på att det blir full fart igen nästa vecka med en helt ny praktik som kommer att pågå i två veckor. Det är den här praktiken som kommer att handla lite specifikt om att arbeta i team och där olika studentgrupper kommer att få arbeta tillsammans. Det kommer att vara läkarstudenter, sjuksköterskestudenter, sjukgymnasstudenter och arbetsterapeutstudenter och vi kommer att vara på en ortopedavdelning. Jag hoppas på att det kommer att bli kul, och om inte annat så lär det bli väldigt lärorikt åtminstone. Men först var det helg ja…
 
The light is shining through.
 

En fantastisk konsert med det bästa av Carola på Cirkus! ♥

I tisdags var det äntligen dags igen. Efter att ha laddat kamerabatteriet, kollat ett flertal gånger så att konsertbiljetten låg i väskan och suttit på en föreläsning i skolan om organisation och ledarskap behövde jag bara vänta på att konserten skulle börja. Det var så längesen sist, flera år, så det kändes overkligt till en början. Men sen började det sjunka in mer och mer. Efter middag med Linda på donken, ett långt telefonsamtal och en mysig resa med spårvagnen mot Cirkus var jag tillslut där. Först sprang jag på Matilda som jag har träffat några gånger innan på olika konserter och sen såg jag Diana som jag hängde ganska mycket med under kvällen. Tyvärr satt vi inte tillsammans då vi hade bokat biljetter var för sig, men ändå tillräckligt nära för att kunna vinka åt varandra och göra tummen upp efter "Snart får vi se Carola!"-sms.
 
Konserten var helt fantastisk och jag kan inte beskriva med ord exakt hur kul det var att få se Carola igen. Tiden liksom bara flög fram och det kändes som att det tog slut ganska snabbt, trots att det egentligen hade gått nästan två timmar. Hon sjöng alla låtarna som hon tolkade från Så mycket bättre och en hel massa andra låtar. Allt från vackra När löven faller och Allt kommer bli bra, mamma till rockiga The Runaway och ett medley med några av de största hitsen genom åren. Konserten började med Orups version av Främling och slutade med Carolas egna Främling… I loved every second of it! ♥
 
 
Cirka en halvtimme efter konserten var det signering framme vid scenen. Tyvärr fanns det inte jättemycket tid till signeringen just den här gången. Men jag hann i alla fall snabbt säga hej, få konsertbiljetten signerad och få en kram, så jag ska inte klaga. Nu är det bara att tagga till konserten på Gröna Lund i maj som bara är några månader bort, och man kan ju alltid hoppas att det är lite mer tid på signeringen då, hehe.
 
 

Top 10 för vecka 10 2015.

Den här veckan fortsätter det att vara väldigt jämnt i toppen, men det var inget hinder för Collide att norpa åt sig förstaplatsen ännu en gång. För 39:e veckan i rad dessutom. Det är ungefär nio månader. Och ja, jag är fortfarande lika förälskad i den här underbara låten med Howie Day. Jag ser dock att jag tydligen har lyssnat lite mindre på den akustiska versionen än "vanligt" den senaste veckan. Nya låtar för den här veckan är Centuriues och Red Lights som jag fastnade för när jag hörde dem på gymmet och It Might Be Hope som det finns en Star Trek: Voyager-video till på youtube.
 
Fetstil betyder att låten är ny på listan för den här veckan och ett plus eller minus efter låten visar hur många placeringar låten eventuellt har gått upp eller ner på listan sen förra veckan.
 

 
I've found I'm scared to know I'm always on your mind…
 
1. Howie Day - Collide - Chris Lord-Alge Mix aka Radio Edit (+/- 0)
 
2. Shinedown - I'll Follow You (+/- 0)
 
3. Daena Jay - Lead Us Home (+/- 0)
 
4. Fall Out Boy - Centuries
 
5. Roxette - Listen To Your Heart (- 1)
 
6. Sara Groves - It Might Be Hope
 
7. Tiësto - Red Lights
 
8. Howie Day - Collide - Acoustic Version (- 3)
 
9. Ellie Goulding - Love Me Like You Do - From "Fifty Shades Of Grey" (- 1)
 
10. Heather Small - Proud (- 4)
 

Trailer for Star Trek: Voyager. ♥

Hittade den här trailern som ett fan har gjort på youtube, så tänkte att jag delar med mig av den till er. Ni har säkert listat ut vid det här laget att Star Trek: Voyager är min favoritserie. Hur som helst så tycker jag absolut att ni som gillar science fiction ska ge den en chans. Who knows, ni kanske blir lika blown away som jag blev för snart ett år sen…
 
 

Never give up. Great things take time.

Den här veckan har jag tagit ett citat som thegoodquote la upp på Instagram under förra veckan. Observera dock att detta är en annan bild.
 
Veckans Citat: Never give up. Great things take time.
 
Ibland är det så enkelt att bara ge upp när saker inte blir som man vill direkt. Det är lätt att tänka att det kanske inte går, att man inte klarar det, att det är för jobbigt eller att eftersom det inte gick på en gång så kommer det inte att gå alls. Men stora saker tar tid och det här citatet säger det på ett så enkelt, bra och vackert sätt. Vill du bli vältränad och känna att du faktiskt orkar springa längre än till busshållplatsen så kommer det inte att ske på en vecka. Vill du bli sjuksköterska så behöver du plugga på högskola i tre år och du kommer inte alltid tycka att det är asroligt med tentor och allt vad det är. Vill du skriva en bok så kommer det med all sannolikhet att ta en väldig massa tid. You get the point. Great things take time.
 
 

Mars 2015.

Nu är äntligen mars här. Jag säger äntligen eftersom mars för mig är starkt kopplat till början på våren, och början på våren är något som jag har längtat efter. Och med det blir det dags för en ny månadsupdate…
 
Detta hände i februari:
Traumatologikursen fortsatte och kom även till sitt slut med en salstenta. Det var även lite andra examinationer och grejer att göra. Nu i efterhand vet jag att jag fick VG på en del av tentan och nästan VG på en annan. Så jag ska inte klaga. Det var dessutom en väldigt rolig och intressant kurs.
Den nya kursen har hunnit börja sedan en vecka tillbaka och den handlar om omvårdnad vid komplexa sjukdomstillstånd. Det känns som att det blir en bra och intressant sista kurs. Första veckan har jag haft teori som har bestått av två föreläsningar och två seminarier.
• Under månaden har jag korrekturläst klart min bok och nu har lämnat över den till en vän som också ska korrekturläsa den. Ännu en milstolpe nådd, typ.
• Annars har vardagen rullat på ungefär som vanligt och förutom plugg så har det varit gymmande, chokladätande, wordfeudspelande, bokläsande och självklart tv-serietittande. En och annan fika och semla har det blivit också, förstås.
 
Månadens kattbild är Tindrah med och bidrar till den här månaden.
 
Detta händer i mars:
Kursen i omvårdnad vid komplexa sjukvårdstillstånd är en lång kurs och den kommer att fortsätta ända fram till sommaren. Under mars blir det en del föreläsningar och seminarier, men även en två veckors praktikperiod på en ortopedavdelning som fokuserar på utbildning och där jag kommer att få samarbeta med andra studenter väldigt mycket.
En konsert med Carola är inbokad och planerad sedan länge och jag misstänker att det blir en av den här månadens höjdpunkter.
• Antagligen blir det ett biobesök för att se uppföljaren till Divergent, och annars blir det nog vanligt vardagsmys mest. Med Star Trek: Voyager-böcker i mängder, såklart. Och vårkänslor!
 


RSS 2.0