De tre åren på högskolan…

Jag känner att jag verkligen är stolt över mig själv som har klarat mig igenom en högskoleutbildning och som kan säga nu i efterhand att det faktiskt gick bra. För er som inte vet min bakgrund så mådde jag otroligt dåligt under min uppväxt och med tiden orkade jag knappt med skolan alls. Jag hoppade av gymnasiet tre(!) gånger och brukar ibland skämta om att det måste vara någon typ av rekord. När jag hade hoppat av den första gången kommer jag ihåg hur otroligt misslyckad jag kände mig. Jag ville inte leva längre och hade svårt att se någon vettig framtid för mig själv. Några år efter detta började jag plugga på Komvux och sen hamnade jag på högskolan för att plugga till sjuksköterska…
 
 
Jag kommer ihåg i början av utbildningen hur otroligt ovan jag var vid högskolestudier. Jag tänkte liksom att man i princip var tvungen att ha all kurslitteratur och bokstavligt talat läsa alla sidor som hörde till de olika föreläsningarna. Och helst innan föreläsningen hade varit. Det var ett tag där när undrade hur i hela världen jag skulle hinna med allt. För att inte tala om hur invecklat det kändes när vi skulle börja skriva hemtentor och använda oss av APA för att referera. Varje liten punkt på rätt ställe var viktig och vi fick höra att det var lika bra att vi vande oss för i termin fem skulle vi skriva C-uppsatsen och då var det inte kul om man inte hade koll på sånt. Och på tal om man; detta var ett ord som en student absolut inte skulle använda sig av i en vetenskapligt korrekt hemtenta. För vem är man egentligen!? Sug på en en stund så får du se om du har något bra svar på det. Fast hela hetsen av att inte skriva man var egentligen ingenting jämfört med den första obehagliga salstentan. Den var i anatomi och fysiologi, och läraren hade börjat kursen med att säga att av studenterna som läste den terminen före oss så var det över hälften som inte hade blivit godkända på första försöket. Hej, tentaångest! Fast när jag väl gjorde den tentan sen så klarade jag den. Saker var faktiskt inte så farliga som de verkade ändå och rent generellt så kändes skolan rolig och jag trivdes. Med tiden lärde jag mig till och med att det inte var nödvändigt att läsa precis allt och hittade en studieteknik som fungerade bra för mig. C-uppsatsen gick bra och lämnades till och med in flera dagar innan deadline, trots att jag och Hanna nästan satt och sov på vetenskaplig metodik-kursen som vi hade haft som största förberedelsen för uppsatsen. Den kursen var nog det största undantaget gällande vad som var roligt under utbildningen, om vi säger så.
 
På min första praktik i termin två har jag för mig att jag hade ganska kul, men jag var också rädd för att göra något fel. Nu var det riktiga patienter och allt var på riktigt. Men typ tio praktiker senare var det dags att springa omkring i sjukhuskorridorerna på egen hand och mer eller mindre klara sig själv, och tro det eller ej så gick det faktiskt ganska bra. Det har varit kul att se framstegen som jag har gjort från praktik till praktik. Vissa praktiker har fått mig att inse att jag antagligen aldrig skulle vilja jobba på till exempel BB eller en vårdcentral, medan andra praktiker har gett bekräftelse på hur spännande akutmottagningen och ambulansen är även om jag kanske inte skulle vilja börja min karriär som sjuksköterska där. Men kort sagt så har jag haft tre bra år och lärt mig helt otroligt mycket.
 

Kommentarer
Postat av: Anna

Vad skönt att det gått så bra! Det gäller att inte ge upp!

2015-11-11 @ 13:19:17
URL: http://annaterneborg.blogg.se
Postat av: coffeeandcupcake.blogg.se

Är du klar med din utbildning nu? ^^ Grattis i så fall :)

2015-11-11 @ 14:13:59
URL: http://coffeeandcupcake.blogg.se/
Postat av: johanna

ha en bra dag fina du! <3

2015-11-11 @ 15:29:42
URL: http://nouw.com/jaxel
Postat av: Erika

Så grymt och vilka erfarenheter - sådant som ingen kommer kunna ta ifrån en :) och det där med man, jag läser ju också på högskolan och det informerades vi om tidigt också!

2015-11-11 @ 16:59:55
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Josefine

Superbra kämpat!

2015-11-11 @ 17:26:34
URL: http://wellwhynot.blogg.se
Postat av: Sannal

Så bra!

2015-11-11 @ 18:09:20
URL: http://nouw.com/sannal
Postat av: ExklusivaMoi

Man ska ALLTID få lov att vara stolt och nöjd med sig själv nrä man har nått dit man vill komma till =)... det förtjänar man!!

2015-11-11 @ 21:00:17
URL: http://exklusivamoi.blogg.se/
Postat av: Tisa

Hoppas du kan vara riktigt stolt! :)

2015-11-11 @ 23:20:15
URL: http://apeaceofmee.blogg.se/
Postat av: Tisa

Missade att du skrivit att du var just det. Stolt alltså. Men du har hursomhelst kämpat på riktigt bra! :)

2015-11-11 @ 23:22:19
URL: http://apeaceofmee.blogg.se/
Postat av: MalinKalin

Det var starkt gjort av dej att klara högskolan! :D Tummen upp!

2015-11-12 @ 12:10:08
URL: http://malinkalin.blogg.se/
Postat av: Ztinas - Motivation att följa dina drömmar

Du ska vara riktigt stolt :)

2015-11-12 @ 22:53:16
URL: http://ztinas.spotlife.se
Postat av: Johan

Du ska vara stolt över dig själv, Erica! Det är en grym väg du har vandrat, häftigt tycker jag!
Jag minns också när jag började plugga efter gymnasiet. Tyvärr har jag inte möjlighet att skumläsa kursböcker som andra kan, utan måste i princip läsa från pärm till pärm, men i början skrev jag typ ner allt jag läste... Oj, oj, vilken tid det tog! Men man lär sig hitta en studieteknik som passar en själv med tiden, det gör man faktiskt :) och det där med "man", det är för mig give att man inte använder i formella syften sådär, för "man" är väldigt difust och går att tolka på väldigt många sätt. Nej, det gäller att vara konkret och ersätta "man" med den person det faktiskt gäller :)
Apa har vi aldrig använt. Jag har väldigt dålig koll på hur man refererar där över huvud taget måste jag säga. Vi använder bara Harward i princip.

SV: Ja, sådant är kul att läsa, det tycker jag med. Älskar nostalgi som du vet, så det är jättekul att sitta och gräva i arkivet sådär tycker jag :)

2015-11-13 @ 13:35:06
URL: http://schumacher4ever.blogg.se

Att tänka på innan du kommenterar:
- Reklam för din blogg, tävlingar eller annat raderas och anmäls även som spam.
- Säg gärna vad du tycker, men tänker du vara elak raderas kommentaren. Tänk också på att jag kan se din IP-adress och kan polisanmäla om jag anser att det är tillräckligt allvarligt.
- Min blogg är inte ett chattforum, så om du bara vill snacka så är detta fel forum för det. Fråga efter min facebook istället.
- Om du ställer en fråga till mig kommer jag att svara i det här inlägget. Jag lovar dock inte att svara på frågor som inte är relevanta för inlägget.
- Jag brukar ta för vana att besöka de bloggar som har kommenterat mina inlägg och vad de handlar om, men observera att jag gör detta i mån av tid och att det i vissa fall kan dröja ett tag.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kommer du tillbaka hit?

Mail: (For my eyes only!)

Blogg:

Kommentar:

Trackback