…ett kontantlöst samhälle där alla springer omkring med sina bankkort i högsta hugg och observerar sedlar bakom glas på ett museum.

En tid tillbaka såg jag i ett blogginlägg, där en bild visades på vilka julklappar någon hade fått, att personen hade fått en tusenkronorssedel. Jag kommer ihåg att min första tanke var att det var väldigt ovanligt. Eller är det kanske så att det bara är jag som tycker det med tanke på att jag nästan aldrig använder kontanter längre? Och på den tiden när jag gjorde det spelade det i princip ingen roll hur mycket pengar du valde att ta ut från bankomaten, för du fick ändå femhundrakronorssedlar. Alltid. Det var det som måste ha varit normen. Det kan eventuellt vara så att jag aldrig har ägt en tusenkronorssedel i hela mitt liv, och jag är 27 år. Inte heller har jag ägt en tiotusenkronorssedel, men med tanke på att de togs ur bruk år 1991 så är det kanske inte så konstigt. Ärligt talat så hade jag inte ens vetat att de senare existerat om det inte hade varit för att min lågstadielärare nämnde att hon en gång hade ägt en under en väldigt kort period. Och fråga mig inte varför jag kommer ihåg det av all information som genom årens gång kommit och gått i min hjärna…
 
Bilden kommer från Sveriges Riksbank och föreställer de äldre sedlarna.
 
Och nu har det ju kommit nya sedlar också; främst till utseende med även en helt ny valör. Jag fick en (eller var det två!?) av mormor och morfar. Dock så använder jag, som jag nämnde tidigare i inlägget, nästan aldrig kontanter längre. Ironiskt nog, med tanke på de nya sedlarna, så känns det lite out dated. Jag brukar dock alltid se till att ha åtminstone några mynt i plånboken, ifall det nu skulle behövas någon gång. Men rent generellt så föredrar jag utan tvekan att betala med kort. Jag är en sån där nymodig typ som går in på Pressbyrån och kan köpa ett frimärke och betala med kort. Jag är långt ifrån den Erica som jag var när jag började använda bankkort och då i princip alltid tog ut pengar som jag sedan använde. That time is long gone by now. I min värld är det nästan lite så att jag redan har rusat iväg mot ett kontantlöst samhälle där alla springer omkring med sina bankkort i högsta hugg och observerar sedlar bakom glas på ett museum. Typ. Det blir ju så mycket enklare så.
 
Hur gör ni? Vad tycker ni om kontanter kontra bankkort? Har ni någon gång ägt en tusenkronorssedel? Och hur är det med bankomaterna nu; får man en tusenkronorssedel om man tar ut tusen kronor!?
 

Kommentarer
Postat av: Sara

Intressanta funderingar! Jag har alltid föredragit att betala med kontanter, det har känts som att jag har haft mer koll på vart pengarna går och hur mycket. Plus att kontoutdraget har varit prydligare xD Men nu efter att jag blev klar med skolan och jobbar så har jag blivit mycket mer slösaktig (när man nu har större inkomst liksom), så då har jag också börjat betala allt med kort för det spelar liksom inte så stor roll, pengar finns ändå. Om du förstår hur jag menar? :)

Svar: Jo, jag förstår, fast jag tänker nog tvärtom. Om jag betalar med kortet så har jag mer koll på var pengarna går och hur mycket eftersom jag då ser på Internetbanken precis hur mycket jag handlar för och var. :)
Erica

2016-01-12 @ 19:28:15
URL: http://sarabacksbacka.blogg.se
Postat av: Amanda Jona [SPONTAN]

Tror jag kan räkna på en hand hur många gånger jag tagit ut pengar ur en automat, haha! Nä, kontanter är verkligen inte min grej. Enda gången jag ens brukar ha med mig det är när jag ska på loppis, men numera så har Swisch blivit en så stor grej på loppisar att man knappt behöver kontanter där heller :)

2016-01-12 @ 19:54:46
URL: http://spontan.blogg.se
Postat av: N

Jag har faktiskt väldigt sällan kontanter på mig!

2016-01-12 @ 22:11:53
URL: http://nouw.com/nathaliemaria
Postat av: Catrine

det är ju mycket smidigare med kort, men eftersom jag gillar att handla på loppis där de mest tar betalt i kontanter så blir det att jag oftast har lite av de också :) dock minns jag inte när ja hade en 1000kr sedel sist! kram <3

2016-01-13 @ 10:22:47
URL: http://catrinelouise.webblogg.se/
Postat av: Jessica Högberg

jag använder mycket kontanter och gillar dom. har absolut ägt tusenkronorssedlar. du får inte och har aldrig fått tusensedlar i bankomat utan 500 är största valören där.

2016-01-13 @ 11:20:22
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Använder alltid mitt kort, hah. Har aldrig heller haft en 1000-lapp. Av någon anledning känns det mer än två stycken 500-lappar..

2016-01-13 @ 20:14:10
URL: http://babustyle.forme.se

Att tänka på innan du kommenterar:
- Reklam för din blogg, tävlingar eller annat raderas och anmäls även som spam.
- Säg gärna vad du tycker, men tänker du vara elak raderas kommentaren. Tänk också på att jag kan se din IP-adress och kan polisanmäla om jag anser att det är tillräckligt allvarligt.
- Min blogg är inte ett chattforum, så om du bara vill snacka så är detta fel forum för det. Fråga efter min facebook istället.
- Om du ställer en fråga till mig kommer jag att svara i det här inlägget. Jag lovar dock inte att svara på frågor som inte är relevanta för inlägget.
- Jag brukar ta för vana att besöka de bloggar som har kommenterat mina inlägg och vad de handlar om, men observera att jag gör detta i mån av tid och att det i vissa fall kan dröja ett tag.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kommer du tillbaka hit?

Mail: (For my eyes only!)

Blogg:

Kommentar:

Trackback